Στο πλευρό της Ελλάδας εμφανίζεται μέχρι στιγμής η νέα αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του Άντονι Μπλίνκεν.

Βολές κατά της Τουρκίας έριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη ομιλία που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μπλίνκεν επέκρινε τους Τούρκους για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και τις άλλες προκλητικές τους ενέργειες. Όπως είπε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μείωση της έντασης: «Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της έντασης σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook