Μητσοτάκης από Ρώμη: Συμφωνία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από την Ιταλία σε νέα τρένα και αμαξοστάσια στην Ελλάδα

Υπεγράφη η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπήρξε συμφωνία για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, με την Ελλάδα να οφείλει να επενδύσει σε υποδομές και την Ιταλία να αναλαμβάνει την ευθύνη επένδυσης 360 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα και αμαξοστάσια.Τι συζήτησαν για μεταναστευτικό και Ουκρανία
Η ηλεκτρική διασύνδεση, οι μεταφορές, η άμυνα και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι στη Villa Pampili στη Ρώμη, κατά την οποία υπήρξε συνεδρίαση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών και η ανταλλαγή σειράς συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Ρώμη με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι , και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στις εργασίες της ολομέλειας τους 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του, μετά το πέρας των εργασιών του ΑΣΣ:
Αξιότιμη κυρία Πρωθυπουργέ, αγαπητή Giorgia, σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και για την πολύ ζεστή φιλοξενία που μας επιφύλαξες εσύ και η ιταλική αντιπροσωπεία στη Ρώμη. Νομίζω ότι όλοι αντελήφθησαν ότι σήμερα δεν είχαμε απλά μία τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά μία πραγματικά ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι, όπως είπε και η Giorgia, και με πολύ καλή διάθεση να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν: τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική κρίση.
Εκπροσωπούμε, άλλωστε, δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας. Μοιραζόμαστε βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και οικονομικούς δεσμούς, που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις, αλλά και από κοινές ευκαιρίες. Και γι’ αυτό νομίζω ότι καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενης ισχύος και αυξανόμενης αβεβαιότητος.
Συγκαλέσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του συνεδρίαση στην Κέρκυρα και το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε, νομίζω υποδηλώνει την ανάγκη αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο να συνεδριάζει σίγουρα πολύ πιο τακτικά, διότι οι συμφωνίες που υπογράψαμε, αλλά και οι συζητήσεις που είχαμε, νομίζω αντανακλούν την κοινή μας βούληση να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διεθνές επίπεδο.
Όπως είπε και η Giorgia, έχουμε τη χαρά να καθόμαστε δίπλα-δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο, εκτός από πολύ ευχάριστο, υποδηλώνει όμως και κάτι το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία, αναφέρθηκε σε αυτό και η Giorgia: το γεγονός ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Ελλάδα θα την αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2028-, οπότε για έναν ολόκληρο χρόνο Ελλάδα και Ιταλία θα καθορίσουν ουσιαστικά, σε επίπεδο Συμβουλίου, τις προτεραιότητές μας και πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Αναφέρθηκε και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός στην κοινή δήλωση την οποία υπογράψαμε, που νομίζω ότι αποτυπώνει όλους τους τομείς της στρατηγικής μας συνεργασίας. Επιτρέψτε μου να σταθώ εν συντομία σε κάποιες πτυχές της δήλωσης στις οποίες αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.
Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας, συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της TERNA. Ουσιαστικά θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας, από τα 500 MW στα 1.500 MW. Αυτό αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου συζητάμε συνέχεια για την ένωση των ευρωπαϊκών δικτύων. Η Ελλάδα είναι πια μια εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, πρωτίστως ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο, και μια τέτοια διασύνδεση θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας. Και νομίζω ότι η κατεύθυνση που δίνουμε, και στην TERNA και στον ΑΔΜΗΕ, είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
H δεύτερη συμφωνία που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ουσιαστικά της Ferrovie, της ιταλικής εταιρίας κρατικών σιδηροδρόμων, και του Υπουργείου Μεταφορών. Ουσιαστικά είναι μια επανεκκίνηση της σχέσης, την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε. Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.
Αλλά είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, διότι αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Και με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι.
Και θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, αναγνωρίζοντας το πόσο μεγάλη σημασία έχει για την πατρίδα μου να αποκτήσει σύγχρονα, τα πιο σύγχρονα και τα πιο ασφαλή τρένα, εφάμιλλα των τρένων που έχετε εσείς στην Ιταλία.
Συζητήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις, για το διμερές μας εμπόριο. Έχουμε 12 δισ. διμερές εμπόριο, δεν θα το πει κανείς και λίγο, αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες ιταλικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, μπορούμε να δρομολογήσουμε περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία.
Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και άλλες πτυχές που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία, όπως τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπου η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ιταλία έχει τις κοιλότητες, τους χώρους όπου μπορεί να αποθηκευτεί αυτό το διοξείδιο. Και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα για να δείξουμε ότι οι χώρες του νότου, αγαπητή Giorgia, είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης.
Και δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές σχέσεις και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ισορροπία των δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πια ο ίδιος με αυτόν που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Πριν από κάποιο διάστημα ο νότος φαινόταν να είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα οι οικονομίες του νότου αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πολλές οικονομίες του βορρά, έχοντας αποδείξει ότι έχουμε τη βούληση, οι κυβερνήσεις μας, να υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και τελικά να μπορούμε να είμαστε και στην πρώτη γραμμή σημαντικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάγκη να υπάρχει μία πολιτική μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές οι οποίες έγιναν στη Συρία, χριστιανικών πληθυσμών. Αναφερθήκαμε στη Λιβύη, μία χώρα στην οποία πιστεύω ότι ενώνονται τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα και τα γεωπολιτικά μας ενδιαφέροντα, στην ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.
Θέλω να τονίσω ότι στο πρόσωπο της Giorgia η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται από το 2020 να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, βρήκε ίσως τον πιο δυνατό της σύμμαχο. Και θέλω να την ευχαριστήσω σε αυτό και νομίζω ότι είναι μια κοινή μας επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια δεν μιλάμε πια για εσωτερικές ανακατανομές προσφύγων, για τις δευτερογενείς ροές, αλλά μιλάμε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να “τσακίσουμε” τα δίκτυα των διακινητών, να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να καθορίζουμε ποιοι εισέρχονται στις χώρες μας και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, να υλοποιήσουμε μία πολιτική επιστροφών η οποία θα είναι αποτελεσματική και ταυτόχρονα να μπορούμε να έχουμε και πολιτικές υποδοχής μεταναστών, νόμιμων μεταναστών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας.
Μιλήσαμε για την Ουκρανία. Συμμετείχαμε και οι δύο το Σάββατο σε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Zelenskyy. Ταυτιζόμαστε απόλυτα στην ανάγκη να πάμε το ταχύτερο δυνατόν σε μία άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, όπως έχει ήδη προταθεί από την ουκρανική πλευρά, με την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι στον τομέα αυτό.
Και να κάνω και μία ξεχωριστή αναφορά στις κοινές μας δράσεις να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και η ελληνοϊταλική αμυντική συνεργασία. Στον τομέα αυτό μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Είμαστε, νομίζω, και οι δύο υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να δώσει από μόνο του τη λύση στο πρόβλημα μια κοινής ευρωπαϊκής πρόκλησης και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία να μην βαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδος και της Ιταλίας.
Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε τις αντοχές μας στο τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά από τη στιγμή που τα έργα αυτά έχουν ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, θα πρέπει να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο.
Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, την τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης.
Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους συνεργασίες.
Τέλος, να πω ότι με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό συμμεριζόμαστε και την άποψη ότι η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναγκαία και απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες κοινές προκλήσεις προς όφελος και των δύο πλευρών. Προσβλέπουμε στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας σύντομα, αμοιβαία ωφέλιμης, και νομίζω ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο και αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι οι στρατηγικές σχέσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ βαθιές.
Στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχει στρατηγική συμφωνία, στρατηγική συμμαχία, την οποία και εμείς τιμούμε και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Να ευχαριστήσω και πάλι, λοιπόν, την Giorgia για την εξαιρετική φιλοξενία και να επαναλάβω ότι πράγματι η σημερινή μας συνάντηση δεν ήταν μια τυπική διπλωματική διεκπεραίωση, αλλά μια πολύ ουσιαστική συζήτηση που κατέδειξε τον βαθμό των κοινών μας συμφερόντων αλλά και τη διάθεση, νομίζω, την οποία έχουμε να συντονίσουμε ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό.
«Άριστες οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας»
«Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση» είπε η Τζόρτζια Μελόνι κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικές συνομιλίες και για σημαντικές συμφωνίες.
«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας είναι άριστες, όπως είναι φυσικό», ανέφερε, επικαλούμενοι τόσο την ιστορία των δύο χωρών, όσο και τη θέση τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν στις συνομιλίες που δείχνουν πώς η Ευρώπη αλλάζει,
«Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων», σημείωσε. «Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δέσμευση που είναι προς όφελος της ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρό της μέχρι τέλους, συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για μια ασφαλή ειρήνη. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που δέχθηκε αμέσως η Ουκρανία, που ξεκαθάρισε ποια πλευρά είναι υπέρ της ειρήνης και ποια του πολέμου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και στη Μέση Ανατολή.
Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής. «Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους», είπε, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας στην άμυνα και στις μεταφορές, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία. Επίσης, είπε ότι συνεργασία επιδιώκεται στην ασφάλεια, όπως και στην πολιτική προστασία.
Συνεδρίασε το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας
Νωρίτερα, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Ολες οι Ειδήσεις
- ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας – Δεν εξέδωσε 9 αποδείξεις 7.200 ευρώ
- Άγριο έγκλημα στη Λάρισα: Ο 21χρονος γιός σκότωσε την 52χρονη μητέρα του – Ο δράστης μαζί με τον ξάδελφο του προσπάθησαν να εξαφανίσουν το πτώμα
- Μητσοτάκης από Ρώμη: Συμφωνία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από την Ιταλία σε νέα τρένα και αμαξοστάσια στην Ελλάδα
- Τραμπ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει στην Τουρκία για τη συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν – Ασαφές αν θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος
- Ελληνικό: «Χωρίς να φταίω με βγάζουν δολοφόνο», λέει η οικιακή βοηθός που έχει βρεθεί το επίκεντρο μετά τους θανάτους μητέρας, κόρης και γιού (βίντεο)
- Pre-game show με Χάρη Κοπιτσή και Γιώργο Λιβάνη – Το ζεϊμπέκικο, ο Τζόρτζεβιτς και το… σεντόνι σε ένα μοναδικό Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta
- Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ – Νοσηλεύεται στο 401
- «Φως στο Τούνελ»: Πρώτο σε τηλεθέαση και την Παρασκευή 9 Μαίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook