Η ημερομηνία της 11ης Μαρτίου επιλέχθηκε ως πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, πριν από 17 χρόνα με αφορμή τις επιθέσεις του 2004 που άφησαν 191 νεκρούς στην Ισπανία.

Η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να παραμένει “υψηλή”, ανακοίνωσε η γαλλική ηγεσία σύμφωνα με την οποία 33 επιθέσεις έχουν αποτραπεί από το 2017.

«Δεν ξεχνούμε και δεν φοβόμαστε. Παραμένουμε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της απειλής εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών και της Δημοκρατίας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν παρέστη σε τελετή στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides) του Παρισιού , έχοντας δίπλα του τους προκατόχους του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, που κατέθεσαν στεφάνι μπροστά στο άγαλμα της αποκεφαλισμένης γυναίκας (“La Parole portée”) , αφιερωμένο στα θύματα των επιθέσεων.

Η μοναδική που πήρε τον λόγο στη διάρκεια της τελετής, η χειρουργός Κλοέ Μπερτολούς, η οποία περιέθαλψε επιζώντες των επιθέσεων, διάβασε ένα απόσπασμα από το “Lambeau”, μια μαρτυρία του δημοσιογράφου Φιλίπ Λανσόν, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015.

Στη σιδερένια πύλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες καλλιτεχνών που ελήφθησαν την ημέρα των επιθέσεων στις 13 Νοεμβρίου 2015, κυρίως από το Μπατακλάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη και στο τυπογραφείο Καταλανό στο Νταμαρτέν-αν-Γκοέλ, προκειμένου να συναντήσει τον Μισέλ Καταλανό, που κρατήθηκε όμηρος από τους αδελφούς Κουασί μετά την επίθεσή στο Charlie Hebdo το 2015. Ο ιδιοκτήτης αυτού του μικρού τυπογραφείου είχε απευθύνει επιστολή στον αρχηγό του κράτους για να τον προσκαλέσει στα 20ά γενέθλια της επιχείρησής του, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη Γερμανία, οι οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου 2016, συγκεντρώθηκαν στον τόπο της επίθεσης για να τιμήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί την Τουρκία

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatović κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν την περαιτέρω εφαρμογή νέας νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τροποποιεί επτά εθνικούς νόμους και επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να στοχεύει τις νόμιμες και νόμιμες δραστηριότητες των μη κυβερνητικών ομάδων και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των μελών τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook