Έτσι η Σμύρνη μέσω Χανίων θα διασυνδεθεί με το Μιλάνο και τη Γένοβα αποκτώντας πρόσβαση στην ψηφιακή λεωφόρο της ιταλικής εταιρείας Sparkle που ακούει στο όνομα BlueMed και η οποία συνδέσει την Ευρώπη με την Ινδία.

Γράφει ο Νότης Μαριάς  

 

Την ώρα που ο Ερντογάν παρεμποδίζει με τουρκικά πολεμικά πλοία την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη διασύνδεση Τουρκίας-Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μήκους 4.000 km μέσω Χανίων, όπως αποκαλύψαμε σε τηλεοπτική εκπομπή στις 26/5/2025 (https://www.youtube.com/watch?v=0X5AX1IhL74).

Έτσι η Σμύρνη μέσω Χανίων θα διασυνδεθεί με το Μιλάνο και τη Γένοβα αποκτώντας πρόσβαση στην ψηφιακή λεωφόρο της ιταλικής εταιρείας Sparkle που ακούει στο όνομα BlueMed και η οποία συνδέσει την Ευρώπη με την Ινδία.

Η ψηφιακή λεωφόρος BlueMed

HSparkle είναι θυγατρική της κρατικής ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών TIM και το υποθαλάσσιο καλώδιο BlueMed είναι μια σύγχρονη ψηφιακή λεωφόρος  (Internet Traffic) στη Μεσόγειο, που «είναι μέρος του ευρύτερου έργου BlueSubmarineCableSystem που υλοποιείται σε συνεργασία με την Google και άλλους παρόχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας και διασυνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες» (www.newmoney.gr 23/5/2024).

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sparkle, EnricoMariaBagnasco αναφερόμενος στο υποθαλάσσιο δίκτυο BlueMed «πρόκειται για ένα καλώδιο οπτικών ινών τελευταίας τεχνολογίας το οποίο διαθέτει τέσσερα ζεύγη ινών και αρχική χωρητικότητα σχεδιασμού άνω των 25 Terabit ανά δευτερόλεπτο (Tbps) ανά ζεύγος, προσφέροντας συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο Internet και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης. Θα διασυνδέει το Μιλάνο και τη Γένοβα, με τη Βομβάη της Ινδίας, διερχόμενο από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τα Χανιά. Με ενδιάμεσους κόμβους στο Παλέρμο, στα Χανιά και σημεία στη Βόρεια Αφρική, το καλώδιο θα καταλήγει στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, πριν διασυνδεθεί με άλλα δίκτυα συνεχίζοντας την πορεία του προς την Ινδία» (www.capital.gr 27/3/2023).

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η Sparkle αποφάσισε τον Μάρτιο του 2023 να ανακαινίσει το datacenter που διαθέτει στα Χανιά έργο το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2024.

Το υποθαλάσσιο δίκτυο BlueMed«θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet ServiceProviders, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών» (www.newmoney.gr 23/5/2024).

Μάλιστα σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρεσβεία, ανακοινώθηκε επίσημα η προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου δίκτυο BlueMed και δη στα Χανιά όπου λειτουργεί και το αναβαθμισμένο σχετικό datacenter τηςη Sparkle. Έτσι η Κρήτη αποτελεί πλέον κόμβο  στο πλαίσιο της  «ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας» (www.newmoney.gr 23/5/2024).

Η συμφωνία Ερντογάν -Μελόνιγια το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της BlueMedκαι στη μέση ο Κοτς

Καθώς όμως η Τουρκία έμενε «εκτός νυμφώνος» μιας και το υποβρύχιο καλώδιο της BlueMedαπό την Κρήτη συνέχιζε για Κύπρο, Ισραήλ και Άκαμπα της Ιορδανίας, η Άγκυρα όπως συνηθίζει έκανε το σχετικό «μπάσιμο».

Άλλωστε ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το καλώδιο της BlueMed και η συνακόλουθη ψηφιακή της απομόνωση  από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία θα είχε  σημαντικές οικονομικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις για την Άγκυρα μιας και το ψηφιακό εμπόριο, η μεταφορά ήχου και εικόνας, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι διάφορες εφαρμογές της στην εκπαίδευση, την ιατρική, τον τουρισμό, κλπ είναι πλέον καθοριστικής σημασίας για το μέλλον κάθε χώρας.

Έτσι στις 6 Μαρτίου 2025 στη Βαρκελώνη υπογράφτηκε από την Sparkle, και την εταιρεία επικοινωνιών και τεχνολογίας της Τουρκίας, Turkcell, του AliTahaKoc, Μνημόνιο Συνεργασίας που «προβλέπει την κατασκευή μιας διαφοροποιημένης διαδρομής 4.000 χιλιομέτρων για τη σύνδεση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οικοσύστημα μέσω της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Σμύρνης και Κρήτης» (www.agenzianova.com 6/3/2025).

Και όλα αυτά μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για την έγκριση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Χανίων-Σμύρνης.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο AliTahaKoc, Διευθύνων Σύμβουλος της Turkcell, περιχαρής τόνισε ότι «η λύση υποθαλάσσιου καλωδίου, με την εντυπωσιακή χωρητικότητά του μεταξύ Σμύρνης και Χανίων και συνολική απόσταση 4.000 χιλιομέτρων, προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες διαδρομές», αυξάνοντας τον γεωγραφικό πλουραλισμό και διασφαλίζοντας ότι η διεθνής συνδεσιμότητα δεδομένων θα παραμένει συνεχής ακόμη και σε περίπτωση διακοπών κατά μήκος των παραδοσιακών διαδρομών. Και κατέληξε ότι το έργο παρέχει αξιόπιστη και ασφαλή συνδεσιμότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης(www.agenzianova.com 6/3/2025).

Στη συνέχεια το έργο πήρε την έγκριση Ερντογάν και Μελόνι κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 29 Απριλίου 2025 όταν και έλαβε χώρα η 4ηΙταλοτουρκική διακυβερνητική διάσκεψη. Μάλιστα στο Κοινό Ανακοινωθέν της διάσκεψης και στο σημείο 4 αφού τονίστηκε η στήριξη των δύο μερών στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπερ σημαίνει επέκταση της τελωνειακής ένωσης και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, στη συνέχεια στο σημείο 9 του Ανακοινωθέντος τα δύο μέρη εξέφρασαν τη βούληση τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (www.governoitaliano.it 29/4/2025).

Επιπλέον η Μελόνι μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ιταλίας-Τουρκίας στη Ρώμη στις 29/4/2025 τόνισε ότι «όπως συμβαίνει και με την ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση βασίζεται επίσης στη συνδεσιμότητα, με τα δεδομένα να αποτελούν την ενέργεια των ψηφιακών μας κοινωνιών.Γι’ αυτό θεωρώ επίσης πολύ σημαντική τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του TimSparkle και της Turkcell, για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ιταλία και το ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οικοσύστημα.Αυτό το έργο προβλέπει την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού ψηφιακού δικτύου κορμού μήκους 4.000 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τη Μεσόγειο και θα βελτιώνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής» (www.governoitaliano.it 29/4/2025).

Όμως το όλο έργο ήταν κυριολεκτικά στον αέρα καθώς μέχρι και την στιγμή εκείνη δεν υπήρχε καμιά έγκριση από ελληνικής πλευράς.

Έγκριση η οποία τελικά δόθηκε κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι στη Ρώμη στις 12 Μαΐου 2025 με την Μελόνιμάλιστα να επικοινωνεί την επόμενη ημέρα με τον Ερντογάν τηλεφωνικά (www.governoitaliano.it13/5/2025)προφανώς για να του πει τα καθέκαστα.

Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μελόνι για το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της BlueMed

Σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας-Ιταλίας που εκδόθηκε στα αγγλικά μετά το 2οΑνώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στη Ρώμη στις 12 Μαΐου2025 και υπό τον τίτλο «Κινητικότητα – Συνδεσιμότητα – Καινοτομία» μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «στις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων δεδομένων, των δικτύων 5G/6G και των κέντρων δεδομένων, η Ελλάδα και η Ιταλία σκοπεύουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε σχετικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων BlueMed και GreenMed, για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και τη διασφάλιση ασφαλούς και υψηλής χωρητικότητας ανταλλαγής δεδομένων για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ψηφιακής αυτονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια» (www.primeminister.gr 13/5/2025, σελ.2, μετάφραση του γράφοντος).Και συνέχισαν με νόημα: «Σκοπεύουμε επίσης να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της παρακολούθησης, της ανθεκτικότητας και της προστασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Ιταλία αναγνωρίζουν τη στρατηγική επιτακτική ανάγκη της εμβάθυνσης της συνεργασίας τους σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ενεργό δράση ως βασικοί μοχλοί καινοτομίας και ασφάλειας στη Μεσόγειο».

Επιπλέον η Μελόνι κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ρώμη μετά το πέρας του 2ου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας τόνισε ότι «Ιταλία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε ένα αριθμό στρατηγικών projectsόπως είναι και τα καλώδια οπτικών ινών BlueMed και GreenMed» (www.governoitaliano.it12/5/2025).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ιταλικός τύπος αναφερόμενος στο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας για τις ψηφιακές υποδομές, το διάστημα κλπεπισήμανε με νόημα ότι  το εν λόγω μνημόνιο «επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των κβαντικών και αναδυόμενων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών υποδομών, του διαστήματος και της καινοτομίας.Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη κοινών έργων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την κοινή προώθηση εκδηλώσεων, με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης βασικών τεχνολογιών για την ψηφιακή μετάβαση. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη συνεργασία σε κοινά έργα που αφορούν τα υποθαλάσσια καλώδια GreenMed και BlueMed»(www.repubblica.it12/5/2025 και www.corrieredelleconomia.it 13/5/2025).

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της BlueMed

Και το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 20 Μαΐου 2025 όπου μιλώντας για το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια δεν διαφέρουν: ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Και συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων:«Η ανάπτυξη δυνατοτήτων θα πρέπει να επικεντρωθεί εξίσου στην προώθηση ασφαλών και ανθεκτικών λιμένων, καθώς και στην αντιμετώπιση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο ευρύτερο φάσμα του κλάδου ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού.

Και βέβαια, πολύ σημαντικό: η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, κ. Γενικέ Γραμματέα. Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως»(www.primeminister.gr20/5/2025).

Έτσι αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να καταγγείλει την Τουρκία για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου και για το casusbelli τελικά έδωσε διαπιστευτήρια στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά δεδομένων άρα και η διασύνδεση Τουρκίας-Ιταλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών μήκους 4.000 km μέσω Χανίων είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην

Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Ηρακλείου, notismarias@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις