Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια
“Eίναι σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι στην αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Είμαι σθεναρός υπέρμαχος της ανάγκης της Ευρώπης να ενισχύσει τις δαπάνες της για την συλλογική άμυνα της συμμαχίας»,.δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Ως χώρα στην Ανατολική Μεσόγειοχαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός που πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω της ενεργούς διπλωματίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε επίσης την άλλη πτυχή αυτής της κρίσης στην περιοχή. Είναι αναγκαίο να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος της αστάθειας στην περιοχή».
Μιλώντας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι στην αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Είμαι σθεναρός υπέρμαχος της ανάγκης της Ευρώπης να ενισχύσει τις δαπάνες της για την συλλογική άμυνα της συμμαχίας».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες και έχουμε υπερβεί το όριο του 2%. Ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αποφάσεις της Συνόδου θα ληφθούν. Ευελπιστώ ότι όλοι θα αναλάβουν το μερίδιό τους, γιατί εν τέλει πρόκειται για μια συμμαχία που βασίζεται στην κατανομή του μεριδίου της ευθύνης και της εμπιστοσύνης. Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να πω, έχουμε υπερβεί το 3%. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε πάνω 25 δισ. ευρώ σε δώδεκα χρόνια. Θα ξεπεράσουμε το όριο, αλλά ο στόχος της Συμμαχίας είναι να υπάρχει ίση κατανομή του βάρους και να μην υπάρχουν διαφορές. Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι δεσμευτικός και για όλα τα -32- μέλη της Συμμαχίας».
Aναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξη του
Ως χώρα που βρίσκεται στα απώτερα όρια της Ανατολικής Μεσογείου, χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου Trump. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να εκφράσω την ακράδαντη πεποίθησή μου ότι μόνιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω της ενεργητικής διπλωματίας.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην λησμονούμε τις άλλες πτυχές αυτής της περιφερειακής κρίσης. Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αστάθειας στην περιοχή.
Τώρα, όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής, θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό ότι όλοι συμφωνήσαμε σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών μας. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης η Ευρώπη να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη όσον αφορά τη συλλογική μας άμυνα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σήμερα δαπανά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και υπερβαίνουμε σταθερά το όριο του 2%, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης περιόδου της οικονομικής κρίσης.
Επομένως, χαιρετίζω τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Προσδοκώ ότι όλα τα κράτη μέλη θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μία Συμμαχία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, γιατί να μην μπορούν οι Ισπανοί; Ελλάδα και Ισπανία έχουν πολύ παρόμοια ιστορία, πολύ παρόμοια πρόσφατη ιστορία. Σίγουρα μπορείτε να πιέσετε τον κ. Sánchez να συμφωνήσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι, όπως τόνισα προηγουμένως, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το 3%, έχουμε σχέδιο να δαπανήσουμε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια, άρα θα φτάσουμε στο όριο του 3,5% συν 1,5% μέχρι το 2035.
Αλλά το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν βασιζόμενες στις αμυντικές δεσμεύσεις άλλων χωρών. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί και για τα 32 μέλη της Συμμαχίας.
Σας ευχαριστώ.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κεφαλονιά: Συνελήφθησαν τρείς νεαροί για το θάνατο της 19χρονης – «Την έχουμε παρατήσει μόνη» το SMS που τους πρόδωσε (βίντεο)
- Ιωάννα Τούνη: Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλνίκης άσκησε έφεση για χαμηλή ποινή και αναγνώριση ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες για το revenge porn σε βάρος της
- Κατερίνα Παπουτσάκη: Ο ξέφρενος χορός της με το «Ξέρω τι ζητάω» των Hi-5 – Βίντεο
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Ζωής και Νίκου Κωνσταντόπουλου: Θα προσφύγουμε στα ποινικά δικαστήρια και θα ζητήσουμε αποζημιώσεις
- Θρίλερ με το θάνατο19χρονης στο Αργοστόλι – Δύο συλλήψεις αναζητείται ακόμα ένα άτομο – «Της είπα να προσέχει τους διαβόλους που έχουν αγγελικά πρόσωπα», συγκλονίζει ο πατέρας της (βίντεο)
- Αγγελική Ηλιάδη: Μια φορά που τόλμησα να ζητήσω τα χρήματά μου, ήμουν 5,5 μηνών έγκυος και βρέθηκα στο πάτωμα από μπουνιές και κλωτσιές (βίντεο)
- Η Αφροδίτη Λατινοπούλου χαρακτήρισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου «Ελένη Λουκά της πολιτικής» και την μιμήθηκε on air – Επικό βίντεο
- Ο Λαζαρίδης έδειξε on air το πτυχίο του: «Το 2007 μπορούσες να εργαστείς ως μετακλητός υπάλληλος ακόμα και με αυτή τη βεβαίωση σπουδών», είπε (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook