Πύρ ομαδόν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Έλενας Ακρίτα για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας Documento.

Για «επικίνδυνο συντηρητισμό» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ενώ ο έτερος ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης Φαραντούρης τόνισε ότι η ελευθερία του τύπου δεν μπορεί να είναι a la carte.

Και οι δύο στάθηκαν επικριτικά στην ανάρτηση πρό ημερών της ‘Ελενας Ακρίτα κατά του δημοσιογράφου Άγγελου Προβολισιάνου, για παραπολιτικό σχόλιο του στην εφημερίδα Documento.

«Η όποια επίθεση πολιτικών οργανισμών ή προσώπων κατά των δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα¨, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης .

Η ανάρτηση του Κώστα Αρβανίτη:
🔻 Οι επιθέσεις πολιτικών προσώπων, από όποια πολιτική ομάδα, σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητα ΜΜΕ, οι επιθέσεις κατά της ελεύθερης έκφρασης, του σχολιασμού, της σάτιρας, συνιστούν επικίνδυνο συντηρητισμό.
🔻 Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ έχει πάρει θέση καθαρά, έντιμα και με σθένος ενάντια στις οργανωμένες ή μη επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης, χωρίς να ζυγίζει αν η πολιτική οπτική της γραφής εξυπηρετεί ή υπηρετεί το πολιτικό αφήγημα του κόμματος – ή γενικότερα της Αριστεράς – ή τα χτυπήματα κατά του πολιτικού αντιπάλου.
🔻 Δεν κρίνω αν η επίθεση είναι δίκαιη ή άδικη, στοχευμένη ή άστοχη.
🔻 Η όποια επίθεση πολιτικών οργανισμών ή προσώπων κατά των δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.
🔻 Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους, απερίσπαστα, ακηδεμόνευτα, ελεύθερα, με την υποκειμενικότητα που κρίνεται από τους πολίτες και τη συνείδηση τους.
🔻 Δεν πρέπει να παίρνουν έγκριση από το πολιτικό υποκείμενο.
🔻 Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…


Φαραντούρης: Η ελευθερία του τύπου δεν μπορεί να είναι a la carte

Επικριτικός με την Έλενα Ακρίτα και την δημόσια δήλωση της κατά του δημοσιογράφου ήταν και ο Ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, αναφέροντας πως «έχω γίνει αποδέκτης σφοδρότατων επιθέσεων από τον τύπο – έντυπο & ηλεκτρονικό, συμπολιτευόμενο & αντιπολιτευόμενο. Ουδέποτε στράφηκα εναντίον, ακόμη και για απολύτως εχθρικά δημοσιεύματα. Η ελευθερία του τύπου δεν μπορεί να είναι a la carte. @documentonews @aprovolisianos».

Παναγιωτόπουλος : «Μας έφερε όλους σε δύσκολη θέση»

Βολές κατά της Ακρίτα και από το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Παναγιωτόπουλου , εκ των υποστηρικτών του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τόνισε πως «η βουλεύτρια Επικρατείας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Ταύτισε μια Εφημερίδα με ένα παραπολιτικό σχόλιο και την έδειξε ως εχθρό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μια εφημερίδα και έναν εκδότη χωρίς τους οποίους η μάχη με το σύστημα θα είχε χαθεί νωρίς και άδοξα. Τραγικά νωρίς και τραγικά άδοξα. Υπογράφοντας δε, ως «Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ενέπλεξε τον αδιαμφισβήτητο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην θολή και άβολη θέση του υποθετικού «εντολοδότη» του σχολίου. Άρα, έφερε όλους μας σε δύσκολη θέση».

Αναλυτικά, η ανάρτηση Παναγιωτόπουλου:

Περί της «διαμάχης» Ακρίτα- Documento.

Επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός, ας σταματήσουμε να βάζουμε αυτογκόλ.

✅Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ένας ισχυρός και εργατικός Πρόεδρος και δεν χρειάζεται οποιασδήποτε μορφής συνηγορία.

✅Ένα ενυπόγραφο παραπολιτικό σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Documento (γράφονται δεκάδες καθημερινά στις εφημερίδες) πυροδότησε μια αχρείαστη διαμάχη που υπονομεύει την θετική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την έκταση του δημόσιου λόγου του σε ένα κοινό που αγαπά και εμπιστεύεται την ερευνητική δημοσιογραφία.

✅ Η βουλεύτρια Επικρατείας (και όχι η Δημοσιογράφος) Έλενα Ακρίτα, σχολίασε δημόσια με φρασεολογία που αποτυπώνει την προσωπική της προσλαμβάνουσα από ένα παραπολιτικό σχόλιο, που δεν αποτελούσε την θέση της εφημερίδας για τον Σωκράτη Φάμελλο. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ένα μέτωπο που αδικεί κατάφωρα τον Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την συλλογική προσπάθεια των Οργάνων του κόμματος που βρίσκονται σε μονομέτωπο αγώνα κατά του καθεστώτος Μητσοτάκη. Στην πράξη, πέτυχε το αντίθετο από αυτό που επεδίωκε. Με ένα άστοχο σχόλιο μετατόπισε το σημείο προσοχής εκεί ακριβώς που θέλει το σύστημα. Στην εξέδρα. Ανθρώπινο το σφάλλειν, βλαπτικό το «συνεχίζειν».

Πυροδοτήθηκε ένα κύμα από «κατάρες» κατά του Documento στα social media, λες και έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό αφοσίωσης στον Πρόεδρο με τον οποίο όλες και όλοι συνεργαζόμαστε άψογα στα Όργανα του κόμματος.

Ποιόν και τι καταριούνται και απαξιώνουν όλοι όσοι φανατίστηκαν από την υποτιθέμενη «αμφισβητηση Φάμελλου»; Το Documento που από την πρώτη μέρα ύπαρξής του, το σέρνουν στα Δικαστήρια δια του εκδότη του Kostas Vaxevanis τα συμφέροντα που πολέμησαν και γκρέμισαν τον Αλέξη Τσίπρα, οι κλέφτες και τα λαμόγια που συγκρότησαν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο οδηγώντας με Ferrari προς την εξουσία με μόνο αγκάθι, επί χρόνια, στο πόδι τους την πένα του Βαξεβάνη (με τα σωστά του και τα λάθη του).

✅ Η βουλεύτρια Επικρατείας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Ταύτισε μια Εφημερίδα με ένα παραπολιτικό σχόλιο και την έδειξε ως εχθρό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μια εφημερίδα και έναν εκδότη χωρίς τους οποίους η μάχη με το σύστημα θα είχε χαθεί νωρίς και άδοξα. Τραγικά νωρίς και τραγικά άδοξα. Υπογράφοντας δε, ως «Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ενέπλεξε τον αδιαμφισβήτητο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην θολή και άβολη θέση του υποθετικού «εντολοδότη» του σχολίου. Άρα, έφερε όλους μας σε δύσκολη θέση. Το κόμμα έχει Εκπρόσωπο Τύπου και Όργανα αρμόδια να αξιολογήσουν το γεγονός.

✅Όταν η ελεγχόμενη-τότε- από τους μετέπειτα αποχωρήσαντες της ΝΕΑΡ, ΑΥΓΗ λοιδορούσε τον Παυλος Πολακης δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδα χταπόδια ήταν μια ακόμα Κυριακή; Την καταράστηκε κανείς; Δε νομίζω. Αντιθέτως, οι «κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε» πανηγύριζαν λες και σκότωσαν τον δράκο.

Σε αυτή την αντίθεση του συστήματος και των κολαούζων του, πολλοί πιστεύουν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον οδήγησε στην συρρίκνωση ο δήθεν καθωσπρεπισμός όταν η κοινωνία έβραζε και η αποριζοσπαστικοίηση σήμανε συνθηκολόγηση.

Στον ίδιο τον Σωκράτη Φάμελλο πως είχε συμπεριφερθεί το κόμμα της ηττοπάθειας; Δεν τον είχε προτείνει και εκλέξει ούτε στην Πολιτική Γραμματεία του. Ας αφήσουμε παράμερα την υποκρισία.

✅ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ έτοιμους και πρόθυμους να πάνε την μάχη μέχρι τέλους. Και το Documento είναι ένας από αυτούς. Δεν είναι κομματικό Μέσο. Είναι ανεξάρτητη εφημερίδα και οι αναγνώστες της ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι Μητσοτάκη ή ΠΑΣΟΚ. Υπό την έννοια αυτή, η βουλεύτρια Επικρατείας δεν προσέφερε καλή υπηρεσία. Η ΕΣΗΕΑ πήρε το μέρος της εφημερίδας και ο εσμός των εχθρών του Documento εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία έκφρασης των Μέσων. Πιο καταστροφικά δεν γινόταν να πάει.

✅ Ας σταματήσει εδώ όλο αυτό, δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι Σημίτης για να χρειάζεται Σημιτοφύλακες. Έχει την στήριξη, την εμπιστοσύνη και την συνεργασία ΟΛΩΝ των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρέλκουν ο άγονος φανατισμός και η ατέρμονη λογική του «αυτογκόλ» κάθε φορά που το κόμμα σηκώνει ανάστημα.

Ατυχήματα στην δημόσια έκφραση συμβαίνουν. Το πρόβλημα είναι να μετατρέπονται σε άτυπη πολιτική θέση του κόμματος χωρίς απόφαση του κόμματος.

ΑΣ ΛΗΞΕΙ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ.

(Όταν ο Παππαφλέσσας έψαξε συμμάχους βρέθηκε να στέκεται μόνος στο Μανιάκι γιατί τους είχε διώξει όλους παραβλέποντας τα μικρά λάθη που αφέθηκαν να γίνουν μεγάλα).

Με ειλικρινή και συντροφική αγάπη,
Με εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που χτίζουμε καθημερινά όλες και όλοι μαζί,
Γιώργος Κ. Παναγιωτόπουλος
Μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αποστάσεις από Κουμουνδούρου για Ακρίτα

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να λάβει σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενα της κυρίας Ακρίτα, αφού σε τρία σημεία της χθεσινοβραδινης της ανακοίνωσης διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από το πνεύμα της ανάρτησης της βουλευτή.

Συγκεκριμένα, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε αμφισβήτησε την ελευθερία των δημοσιογράφων, των εφημερίδων, της ενημέρωσης, του Τύπου» τονίζει η Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «οι δημοσιογράφοι ασκούν σκληρή κριτική – και καλά κάνουν». Στην ίδια κατεύθυνση, «και οι βουλευτές ή τα στελέχη του κάθε κόμματος – άρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μπορούν να ασκούν κριτική, να απαντούν και να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, ακόμα και αν προκύπτουν ενστάσεις ως προς τις διατυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς» επισημαίνεται, τραβώντας μια κόκκινη γραμμή ως προς τους χαρακτηρισμούς.

Τέλος, «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε θέση σε όλα τα ζητήματα με πολιτικά επιχειρήματα και με τεκμηρίωση» καταλήγει η Κουμουνδούρου, η οποία -κατά ασφαλείς πληροφορίες- δεν προσανατολίζεται προσώρας σε πειθαρχικά μέσα προς την βουλευτή του κόμματος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Καλωσορίζουμε το κυβερνητικό επιτελείο, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη, την κ. Σδούκου, τον κ. Ρωμανό, στον δημόσιο διάλογο. Υπήρχε μια παρατεταμένη σιωπή μετά την παραίτηση της κ. Σεμερτζίδου κατόπιν της παρέμβασης του κλιμακίου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που ψάχνει από σήμερα το πρωί τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάει πολύ η ΝΔ, που εδώ και έξι χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει τα ΜΜΕ, παρακολουθούσε πολιτικά στελέχη και πολιτικούς αρχηγούς, έχει τσαλακώσει ανεπανόρθωτα το Κράτος Δικαίου και έχει ρεζιλέψει τη χώρα για μια σειρά ζητημάτων, να μιλάει για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ελευθερία του Τύπου.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε «υπόκοσμο» και «συμμορία» τον Κώστα Βαξεβάνη και τη Γιάννα Παπαδάκου, έδειχνε, προφανώς, τον… σεβασμό του στη δημοσιογραφία και την κριτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει ολόπλευρα την ελευθερία του Τύπου. Το μαρτυρούν άλλωστε οι συγκριτικές εκθέσεις των ανεξάρτητων Ενώσεων Δημοσιογράφων την περίοδο 2015-2019 και 2019-2025.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε αμφισβήτησε την ελευθερία των δημοσιογράφων, των εφημερίδων, της ενημέρωσης, του Τύπου.

Υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα την αρχή ότι όποιος διατυπώνει κριτική, πρέπει και να δέχεται κριτική. Όπως οι δημοσιογράφοι ασκούν σκληρή κριτική – και καλά κάνουν – έτσι και οι βουλευτές ή τα στελέχη του κάθε κόμματος – άρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μπορούν να ασκούν κριτική, να απαντούν και να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, ακόμα και αν προκύπτουν ενστάσεις ως προς τις διατυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς.

Πιστεύουμε στον διάλογο και στη δημιουργική αντιπαράθεση. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παίρνουμε θέση σε όλα τα ζητήματα με πολιτικά επιχειρήματα και με τεκμηρίωση.

Δεν μπορούν να μιλάνε αυτοί που ξεφτίλισαν τον Τύπο με τις λίστες Πέτσα, τα fake news και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στα φιλαράκια τους… Πάει πολύ!

H ΕΣΗΕΑ στηρίζει τον Άγγελο Προβολισιάνο και αποδοκιμάζει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει τις ακραίες εκφράσεις και τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς της βουλεύτριας Έλενας Ακρίτα κατά του συναδέλφου Άγγελου Προβολισιάνου και της εφημερίδας DOCUMENTO. Ο συνάδελφος στοχοποιήθηκε, μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επειδή υπέγραψε με τα αρχικά του (Α.Π.) δημοσίευμα πολιτικού παρασκηνίου το οποίο κατά την κυρία Ακρίτα θεωρείται ανυπόγραφο και ως εκ τούτου ανώνυμο και επιλήψιμο. Πρόκειται βέβαια για μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική, διαχρονικά, την οποία ασφαλώς και γνωρίζει. Οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ειδήσεις, μεταφέρουν ρεπορτάζ, ενίοτε δυσαρεστούν. Καλό θα είναι τα πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο η κυρία Ακρίτα, να επιδεικνύουν λιγότερη δυσανεξία στην κριτική.

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρή επίθεση κατά της εφημερίδας «Documento», ιδιοκτησίας Κώστα Βαξεβάνη, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έλενα Ακρίτα πριν μερικές μέρες.

Αφορμή για την οργισμένη αντίδραση της βουλευτή στάθηκε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο υποστήριζε ότι «κοινοβουλευτικό στέλεχος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο» σχολίασε στο καφενείο της Βουλής για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, τη φράση: «Καλό παιδί ο Σωκράτης, αλλά δεν κάνει για αυτό τον ρόλο».

Με γλώσσα ιδιαίτερα σκληρή, η Έλενα Ακρίτα, επικαλούμενη την πολυετή δημοσιογραφική της εμπειρία, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «δημοσιογραφικό απόπατο» και «κείμενο σκουπίδι». Κατηγόρησε τον συντάκτη του για «λασπογραφία χωρίς στοιχεία» και για έλλειψη θάρρους, καθώς το κείμενο ήταν ανυπόγραφο και δεν κατονόμαζε την πηγή του. «Κάποιος κάπου κάποτε. Που σημαίνει κανείς απολύτως», έγραψε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παραβιάζεται κάθε κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Παράλληλα, η κα. Ακρίτα προχώρησε σε μια ένθερμη πολιτική στήριξη του Σωκράτη Φάμελλου, δηλώνοντας πως είναι ο πρόεδρος που «έδινε και δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή» και τον οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα. «Είναι αυτός που ανάγκασε τον Μητσοτάκη να φύγει τρέχοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας. Είναι αυτός που υποχρέωσε τον Φλωρίδη να χαμηλώσει το βλέμμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ανάρτηση, η οποία καταλήγει με την φράση «Έχουμε Πρόεδρο. Μάθετε να ζείτε μ’ αυτό», έχει κάνει tag και το «Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που της προσδίδει επίσημο χαρακτήρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook