Στον ΟΗΕ η επιστολή – «απάντηση» της Ελλάδας για τις διεκδικήσεις της Λιβύης – «Απορρίπτουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Η επιστολή της Ελλάδας με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου απαντά στη λιβυκή επιστολή της 27ης Μαΐου και δίνει αναλυτικές τοποθετήσεις σε όλα τα ζητήματα που έθεσε η Λιβύη
Την απάντησή της στην επιστολή της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, της 27ης Μαΐου, όπου είχαν καταγραφεί οι διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και η οποία περιλάμβανε και χάρτη με τις εν λόγω διεκδικήσεις, επέδωσε η Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή – απάντηση της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, καθώς αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, όπως χαρακτηριστικά γράφεται στην επιστολή.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η Αθήνα επισημαίνει ξανά ότι η χάραξη των συγκεκριμένων οικοπέδων – καθώς και συνολικά ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός – είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μέση γραμμή πρέπει να χαράσσεται με βάση τις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η μία θέση την οποία ουσιαστικά επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με αυτό τον τρόπο να αγνοήσει ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Τέλος, η Αθήνα αναδεικνύει τη νομιμότητα της ελληνοκυπριακής συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2020.
Ειδικότερα:
Το μνημόνιο «αγνοεί τα θαλάσσια δικαιώματα των ελληνικών νησιών»
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το μνημόνιο «Τα δύο κράτη δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα λόγω της παρουσίας πολλών ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Το μνημόνιο αγνοεί τα θαλάσσια δικαιώματα των ελληνικών νησιών και επιχειρεί να αλλοιώσει τη γεωγραφία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας, η επιστολή τονίζει ότι η συμφωνία αυτή «συνήφθη μεταξύ κρατών με αντικείμενες ακτές και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Αθήνα απορρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς της Λιβύης ότι τα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, παραβιάζουν δικαιώματα της Λιβύης. Γίνεται ειδική αναφορά στα όρια που έχουν τεθεί με την Ελληνοαιγυπτιακή και την Ελληνοϊταλική Συμφωνία, αλλά και στον νόμο 4001/2011, που προβλέπει ως εξωτερικό όριο της ελληνικής ΑΟΖ την ίση απόσταση (μέση γραμμή), μέχρις ότου υπάρξει διμερής συμφωνία.
Για τη μέση γραμμή
Ως προς την προβολή από τη Λιβύη της θέσης ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται στη μέση γραμμή «μεταξύ των κύριων ακτών της Λιβύης και της Ελλάδας», θέση που παραπέμπει στην πάγια τουρκική επιχειρηματολογία περί χάραξης μέσης γραμμής μόνο μεταξύ «ηπειρωτικών ακτών», η ελληνική απάντηση είναι κατηγορηματική, τονίζοντας ότι:
«Σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης, το οποίο αποτυπώνει εθιμικό διεθνές δίκαιο, όλα τα ελληνικά νησιά διαθέτουν θαλάσσιες ζώνες με τον ίδιο τρόπο όπως οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια. Συνεπώς, κάθε μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης πρέπει να χαράσσεται με αναφορά σε σημεία βάσης στα σχετικά ελληνικά νησιά».
Για την χάραξη των εξωτερικών ορίων της λιβυκής ΑΟΖ
Η Αθήνα αμφισβητεί συνολικά και τη χάραξη των εξωτερικών ορίων της λιβυκής ΑΟΖ, όπως κατατέθηκαν στον ΟΗΕ την 27η Μαΐου, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν αμφισβητούμενες γραμμές βάσης, καθώς και το «κλείσιμο» του Κόλπου της Σύρτης, που είναι παράνομα. Επιπλέον, η ανατολική πλευρά του χάρτη που κατέθεσε η Λιβύη συμπίπτει με την παράνομη «οριοθέτηση» του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, ενώ σε άλλα σημεία του χάρτη αμφισβητούνται πλήρως τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντιδράσει χαρακτηρίζοντας παράνομες τόσο τη ζώνη αλιείας όσο και τη συνορεύουσα ζώνη που έχει κηρύξει η Λιβύη.
Η ελληνική πλευρά εκφράζει, για άλλη μια φορά και επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της, την ετοιμότητά της να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή πλευρά για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ολες οι Ειδήσεις
- Δολοφονία Τσάρλι Κέρκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον συζούσε «με τρανς σύντροφο» που συνεργάστηκε με το FBI για τον εντοπισμό του
- Δημοσκόπηση Marc: Στο 31% η ΝΔ – Άνοδος 1,7% μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση με πρόσημο εθνικό, δημογραφικό, αναπτυξιακό, διαγενεακό οι εξαγγελίες – 10 παραδείγματα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις
- Στον ΟΗΕ η επιστολή – «απάντηση» της Ελλάδας για τις διεκδικήσεις της Λιβύης – «Απορρίπτουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
- Έρευνα του Λιμενικού με εντολή Κικίλια για κόλπο με υαλοκαθαριστήρες από Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας – Βίντεο
- Άννα Βίσση: Εντυπωσιακή ξεσήκωσε το κοινό στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρo – Bίντεο
- Παναιτωλικός – Βόλος 1-2: Διπλό και πρώτη νίκη για τους Θεσσαλούς στη φετινή Super League
- Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Γενναία πολιτική αλλαγή μόνο με εκλογές – Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για οικονομία, κράτος και κοινωνία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook