Μετά την πρώτη επαφή στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, στη σημερινή συνάντηση η ελληνική και η τουρκική πλευρά θα δείξουν τι πραγματικά επιθυμούν να γίνει στη συνέχεια.

Η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής κρατά χαμηλούς τόνους και λέει πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις και όχι για πολιτικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Από την κυβέρνηση λένε πως από τη στάση που θα ακολουθήσουν οι Τούρκοι διπλωμάτες θα φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες και στην Τουρκία… Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Τουρκία θέλει να δώσει το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο πως κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς εντάσεις.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτός ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει ανακοινώσει για λόγους ασφαλείας τον τόπο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών αλλά και το μέρος όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μη συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν συμμετείχε στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Επομένως, η μη συμμετοχή υποβαθμίζει τη σημασία των συζητήσεων.

Στις σημερινές διερευνητικές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Στη διάρκεια των επαφών θα διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook