Επίθεση της Κινεζικής πρεσβείας στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για το λιμάνι του Πειραιά
Για «κακόβουλη συκοφάντηση της φυσιολογικής σινοελληνικής εμπορικής συνεργασίας και σοβαρή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας», κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας της Κίνας με αφορμή δηλώσεις της Κίμπερλι Γκιλφόϊλ. «Η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ
Με μια σκληρή δήλωση, η πρεσβεία της Κίνας κατηγορεί τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, για «αβάσιμες επιθέσεις», «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», μετά τις δηλώσεις της ότι η Ελλάδα πρέπει να «πουλήσει το Λιμάνι του Πειραιά για να περιορίσει την κινεζική επιρροή». Το Πεκίνο τονίζει ότι το λιμάνι ανήκει στον ελληνικό λαό και υποστηρίζει πως η αμερικανική στάση αποσκοπεί στην προώθηση γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολίασε πως «η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν».
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα δήλωσε:
«Η νέα Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Ελλάδα, κατά τη συνέντευξή της, εξαπέλυσε αβάσιμες επιθέσεις κατά της επένδυσης και λειτουργίας του Λιμανιού του Πειραιά από κινεζικές επιχειρήσεις. Αυτό συνιστά κακόβουλη συκοφάντηση της φυσιολογικής σινοελληνικής εμπορικής συνεργασίας και σοβαρή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Οι σχετικές δηλώσεις, διαποτισμένες με ψυχροπολεμική νοοτροπία και λογική ηγεμονισμού, αντιβαίνουν στη θεμελιώδη επαγγελματική δεοντολογία ενός διπλωμάτη και αποκαλύπτουν πλήρως τη δόλια πρόθεση των ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενες το Λιμάνι του Πειραιά αλλά και ακόμη την Ελλάδα. Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική της αντίθεση.
Η Κίνα και η Ελλάδα είναι φίλοι που στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου στις δύσκολες στιγμές και συνεργάζονται αποκομίζοντας αμοιβαίο όφελος. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται αποκλειστικά στην αμοιβαία στήριξη, χωρίς γεωπολιτικούς υπολογισμούς• δεν στοχεύει τρίτους ούτε επηρεάζεται από τρίτους. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους, η Κίνα έτεινε χείρα βοηθείας, επιτρέποντας στο Λιμάνι του Πειραιά να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα. Η επιτυχία της κινεζικής επένδυσης στο Λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχι μόνο υπόδειγμα σινοελληνικής εμπορικής συνεργασίας, αλλά και μαρτυρία της αλληλοστήριξης των δύο λαών στις δυσκολίες. Στο μέλλον, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους και, μαζί με τον εργατικό και σοφό ελληνικό λαό, θα συμβάλουν στην ακόμη καλύτερη ανάπτυξη του λιμανιού.
Το Λιμάνι του Πειραιά ανήκει για πάντα στον ελληνικό λαό• δεν είναι εργαλείο για την υπονόμευση της περιφερειακής ευημερίας και σταθερότητας, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει θύμα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Στη σημερινή περίοδο που το Λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται ραγδαία, η Αμερική, με ιδιοτελείς προθέσεις, υποκινεί την Ελλάδα να τερματίσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να πουλήσει το λιμάνι — αυτή η πρακτική αποτελεί τυπικό παράδειγμα επιβολής της δικής της σκέψης στους άλλους και αποκαλύπτει μια νοοτροπία που αποπειράται να υπονομεύσει τη σταθερότητα. Αυτά τα τεχνάσματα, τα οποία φανερώνουν το γεγονός ότι η Αμερική κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, και προφανώς εξυπηρετούν δικές της σκοπιμότητες, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία ενώπιον του ελληνικού λαού, φορέα χιλιετιών πολιτισμού και σοφίας. Θα συμβουλεύαμε την Πρέσβειρα να αναλογιστεί σοβαρά τα λόγια και τις πράξεις με τις οποίες είχε προσβάλει τον ελληνικό λαό στο παρελθόν, και να φροντίσει οι ενέργειες της να συνάδουν με την ιδιότητά της και να ωφελούν τον ελληνικό λαό».
Εκπρόσωπος τύπου της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα
Απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εσφαλμένες δηλώσεις της νέας Αμερικανίδας Πρέσβειρας στην Ελλάδα για την ΚίναΕρ.: Πρόσφατα, η νέα Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Ελλάδα, Γκίλφοϊλ, σε συνέντευξή της στα ΜΜΕ παρότρυνε…
— Chinese Embassy in Greece (@Chinaemb_Hellas) November 19, 2025
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Λάνα Ζωχιού, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις της Κίμπερλι Γκιλφόιλ απάντησε: «Έχει αρκετές φορές τοποθετηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γι’ αυτό, ότι το λιμάνι του Πειραιά, το 67% του λιμένος, παραχωρήθηκε στους Κινέζους κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ήταν οι μόνοι, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά. Δεν τίθεται θέμα ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο σε θέματα που αφορούν την προστασία των κοινών μας συμφερόντων».
«Η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν, οπότε δεν νομίζω ότι έχω κάτι περισσότερο να πω ως προς αυτό. Δεύτερον, είναι πασιφανές πως είμαστε ανοιχτοί ως προς τα θέματα των επενδύσεων, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων μας» πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.
Ολες οι Ειδήσεις
- Το πρώτο επίσημο μήνυμα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Αξιόπιστος σύμμαχος και ζωτικός εταίρος η Ελλάδα» (βίντεο)
- Η νέα μελέτη του κ. Προκοπίου Παυλοπούλου για τα όρια της επέκτασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απονομή της Δικαιοσύνης
- Επίθεση της Κινεζικής πρεσβείας στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για το λιμάνι του Πειραιά
- Πάτρα: Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου
- Νέος Κόσμος: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που ο 29χρονος επιτίθεται με μανία στον 58χρονο – Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση για τα χτυπήματα
- Τεράστια επιτυχία για το νέο album του Νίκου Οικονομόπουλου «11 με λίγα λόγια»
- Ρενέ Αγέρη: Διασκέδασε στον Σαντικάι και προκάλεσε ντελίριο onstage με τις μαντινάδες της και όχι μόνο (βίντεο)
- ΦΑΡΜΑ 2025: Η Μονομαχία Αποχώρησης ξεκινά – Απόψε, Τετάρτη 19.11.25 στις 21:00 – Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook