Ένοχος όπως και πρωτοδίκως για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς.Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι. Στη σημερινή δίκη προσήλθαν μόνο ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ιωάννης Λαγός

«Είναι μία ιστορική ημέρα, μία μεγάλη νίκη για την κοινωνία» τόνισε η Μάγδα Φύσσα μετά την απόφαση του Εφετείου ενώ στη δίκη εδωσε το παρών και η Μπέττυ Μπαζιάνα.

Ένοχοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι 42 κατηγορούμενοι που δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολίακος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 πρώην βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχαλης Αρβανίτης.

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Ένοχος όπως και πρωτοδίκως για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρούπακιας. Την ενοχή του αποφάσισε το δικαστήριο και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, για τα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως.

Για συνεργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρρύτικο, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Νικόλαο Τσόρβα.

Επίθεση στους αλιεργάτες
Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εκφωνήθηκε έπειτα από μαραθώνια αποδεικτική διαδικασία που άρχισε τον Ιούνιο του 2022.

Η Μάγδα Φύσσα, συγκινημένη με την ανακοίνωση της ενοχής και σε δεύτερο βαθμό, αγκαλιάστηκε με συνηγόρους και άλλους υποστηρικτές.

«Είναι μία ιστορική ημέρα, μία μεγάλη νίκη για την κοινωνία της χώρας μας ευχαριστούμε όλο τον κόσμο όλους όσους συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα 11,5 χρόνια μέσα σε μία δικαστική αίθουσα για τα αυτονόητα. Σήμερα καταδικάστηκαν τελεσίδικα ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση για άλλη μία φορά ευχαριστώ όλο τον κόσμο και την πολιτική αγωγή που ήταν βράχος σε αυτή την κόλαση», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα.

Παρούσα στη δίκη ήταν και η Μπέττυ Μπαζιάνα.

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο εν αναμονή της απόφασης στην δίκη της “Χρυσής Αυγής” σε δεύτερο βαθμό. Μετά το άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Η Μάγδα Φύσσα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης έξω από το Εφετείο απευθυνόμενη στο πλήθος που την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα είπε εμφανώς συγκινημένη: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που είστε εδώ για άλλη μια φορά δίπλα μας. Σήμερα κέρδισε η αλληλεγγύη, κέρδισε η αγάπη, κέρδισε η ειρήνη. Δεν δικαιώνονται μόνο τα θύματα αυτά της Χρυσής Αυγής σήμερα. Δικαιώνονται και όλα τα θύματα του φασισμού και ειδικά τα θύματα που πήγαν για εκτέλεση», τόνισε στην έναρξη της δήλωσής της. Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συγκλονιστικές εικόνες που ήρθαν στο φως τις προηγούμενες ημέρες, αφιερώνοντας τη νίκη σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

«Ακριβώς το ίδιο έκανε και το δικό μου παιδί. Βέβαια, τότε είχαμε κατοχή. Τώρα ήταν σε καιρό ειρήνης και είχε πάει για να δει την μπάλα. Κι όμως το ναζιστικό αυτό μόρφωμα βγήκε στο δρόμο και σκότωσε. Καταδικάστηκε όμως σήμερα για τελεσίδικα πια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η Μάγδα Φύσσα εξομολογήθηκε την προσωπική της ανάγκη να αφήσει πίσω της αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αλληλεγγύης για τις άλλες μεγάλες μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι φεύγω με μια ανακούφιση ότι δεν θα τους ξανακούσω και τους ξαναδώ στη ζωή μου. Δε θέλω να τους ξαναδώ. Εύχομαι λοιπόν οι δίκες που είναι στο προσκήνιο να έχουν αυτό το αίσιο τέλος, μια δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο παιδιά μου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις