Αντιπαράθεση στη Βουλή – Παπασταύρου: Έχετε λάθος ενημέρωση, μην αδικείτε τον εαυτό σας – Σαμαράς: Η ανησυχία μου δεν είναι επιλογή, είναι πράξη συνείδησης (βίντεο)
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατευνασμό όταν έχουμε Κίμωνα και Ψαρά και F16 στην Κύπρο είπε ο Παπασταύρου - «Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες, αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι» είπε ο Αντώνης Σαμαράς
Αντιπαράθεση με πολιτικούς, ιστορικούς και διπλωματικούς όρους για τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και ευρύτερα για την εξωτερική πολιτική της χώρας διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κ. Σταύρου Παπασταύρου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στην σφοδρή κριτική που εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός για την «κατευναστική» – όπως την χαρακτήρισε – εξωτερική πολιτική αλλά και για «δυνητική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» μέσω της σύμβασης Ελλάδας – Chevron νότια της Κρήτης, έκανε ιστορική αναφορά στην μεταξύ τους στενή συνεργασία για να προσθέσει στην συνέχεια ότι ο κ. Σαμαράς «έχει λάθος ενημέρωση».
«Κύριε πρόεδρε τον Αύγουστο του 2012 μου ζητήσατε να αναλάβω μια από τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την χώρα και τον Νοέμβριο 2012 πετύχαμε εκταμίευση 44 δισ. ευρώ για την σταθεροποίηση της Ελλάδας στο ευρώ. Σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας αγωνιστήκαμε μαζί και κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση (σ.σ. συμβάσεις υδρογονανθράκων) δεν έχετε σωστή ενημέρωση. Μην αδικείτε τον εαυτό σας. Δεν εκχωρούνται έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα. Έχετε εργαστεί σε τέτοιες συμβάσεις. Είναι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και δεν μπορούν να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν εκχωρούνται μέσω τέτοιων συμβάσεων. Έχουν όμως σημασία για την πατρίδα μας».
Ο υπουργός επιμένοντας στη θέση ότι οι συμφωνίες ενισχύουν τα ελληνικά επιχειρήματα είπε: «Ενώ δεν έχουμε οριοθετήσει, ενώ υπάρχει το παράνομο τουρκολιβυκό και η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ έρχεται η εταιρεία και συμφωνεί μαζί μας. Στο Διεθνές Δίκαιο αυτό λαμβάνεται υπόψη. Ενδυναμώνει την ελληνική θέση και αποδυναμώνει τις αντίθετες. Δεν είναι ακριβές αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς. Υπάρχει το τριεθνές σημείο που είναι Λιβύη και Αίγυπτος και δεν έχει οριοθετηθεί. Η διάταξη του άρθρου 30 είναι νομική πρόβλεψη για τους συμβαλλόμενους και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Ο τελικός λόγος ανήκει στην πατρίδα μας που έχει πλήρη και διακριτική ευχέρεια για το ζήτημα».
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική του κ. Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική είπε «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατευνασμό όταν έχουμε Κίμωνα και Ψαρά και F16 στην Κύπρο. Δεν πήγαν εκεί για να διανυκτερεύσουν μόνο ένα βράδυ. Μένουν εκεί. Αυτό δεν είναι κατευνασμός. Συγγνώμη. Οι συμφωνίες διπλασιάζουν τις περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης για πατρίδα μας. Πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για εμπορεύσιμους πόρους».
Η απάντηση Σαμαρά στα περί «επαγγελματιών ανησυχούντων»
Ο πρώην πρωθυπουργός στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση στην Ολομέλεια μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα τόνισε ότι «δεν σκοπεύω να εκφράσω τις ανησυχίες μου για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη διαφθορά που καταγγέλεται με τη βούλα της Ε.Ε, για τις υποκλοπές που με αφορά προσωπικά και το λέω τώρα που ολοκληρώθηκε η δίκη, για τα πληρωμένα τρολς που δεν μπορούν να με ακουμπήσουν αλλά δηλητηριάζουν τη δημοκρατία μας, για τη μερκοσουρ, την αποδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας, για τους παράνομους μετανάστες, για τη διαρκή υποχώρηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν θα εκφράσω τις ανησυχίες μου, δεν θα στεναχωρηθεί ο πρωθυπουργός και δεν θα μιλάει πάλι για επαγγελματίες ανησυχούντες, για πατριώτες του καναπέ».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «τα κυβερνητικά μίντια παραπέμπουν σε μένα και τον κ. Καραμανλή. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί ότι έχουμε ως επάγγελμα την έκφραση εθνικών ανησυχιών, εάν όμως έχουν δίκιο τα παπαγαλάκια του, τότε το πράγμα αλλάζει και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ανησυχεί».
Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και διορατικότητας, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από «επικοινωνιακά show-offs» και από το δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος». Κάνοντας αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, μίλησε για αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης και για ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων γύρω από εμπορικούς και ενεργειακούς διαδρόμους. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη σημασία του σχεδιαζόμενου εμπορικού διαδρόμου IMEC, ως εναλλακτικής στη στρατηγική «One Belt One Road» της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανές νέες ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Παράλληλα σχολίασε ότι η Ευρώπη εμφανίζεται «αμήχανη» απέναντι στις εξελίξεις, χωρίς σαφή στρατηγική απέναντι σε δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα ή το Ιράν. Μάλιστα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της ασφάλειας του νησιού. Μάλιστα, πρότεινε να υπάρχει μόνιμη συστάθμευση ελληνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και σύνορο της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» που προωθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτήρισε θετικές ορισμένες πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης στον αμυντικό τομέα, όπως η αποστολή στρατιωτικών μέσων στην περιοχή, προειδοποιώντας όμως ότι δεν πρέπει να περιοριστούν σε «χειρονομίες εντυπωσιασμού».
Επιπρόσθετα επανέλαβε τη διαχρονική του θέση περί ενός ισχυρού δόγματος αποτροπής έναντι της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάζει συμμαχίες και στρατηγικές πολύ πριν από την εκδήλωση κρίσεων. Σε εκείνο το σημείο υπενθύμισε τη στάση που είχε κρατήσει το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι η αντίθεσή του τότε δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.
Επίσης υπενθύμισε την πρωτοβουλία του ως πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ και Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου, τονίζοντας ότι τότε υπήρχαν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της πολιτικής σκηνής. Αναφερόμενος στα ενεργειακά, υπερασπίστηκε τις επιλογές της δικής του κυβέρνησης και έκανε κριτική για την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Στάθηκε ιδιαίτερα σε διάταξη της νέας σύμβασης με τη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με συγκεκριμένη πρόβλεψη που –όπως είπε– θα μπορούσε να δημιουργήσει «κερκόπορτα» σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικά κράτη. Όπως είπε, μια τέτοια διατύπωση ενδέχεται να αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ιδίως στο πλαίσιο του παράνομου –όπως το χαρακτήρισε– τουρκολιβυκού μνημονίου.
Καταλήγοντας, υπερασπίστηκε το δικαίωμα πολιτικής κριτικής και προειδοποίησης για εθνικά ζητήματα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανησυχία μου δεν είναι επιλογή. Είναι πράξη συνείδησης. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες. Υπάρχουν ερασιτέχνες εφησυχασμένοι».
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Παπασταύρου
«Τον Αύγουστο του 2012 μου ζητήσατε να αναλάβω μία από τις πιο κρίσιμες νομικές διαπραγματεύσεις για τη χώρα, η οποία οδήγησε τον Νοέμβριο στην εκταμίευση των 44 δισ. και σταθεροποίηση της χώρας μας στο ευρώ. Σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας αγωνιστήκαμε μαζί και κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Δυστυχώς, εν προκειμένω, δεν έχετε τη σωστή πληροφόρηση και οδηγείστε σε λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις.
Μην αδικείτε τον εαυτό σας. Δεν μπορούν να εκχωρηθούν έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα. Έχετε εργαστεί για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων.
Όπως γνωρίζετε, οι συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τη Chevron και τη Helleniq Energy είναι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Δεν δημιουργούν υποχρεώσεις μεταξύ κρατών και συνεπώς δεν μπορούν να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα. Άλλωστε, τα κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν εκχωρούνται μέσω τέτοιων συμβάσεων.
Έχουν όμως σημασία για το διεθνές δίκαιο και την πατρίδα μας. Δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά έχουν σημασία για την πατρίδα μας. Πώς γίνεται αυτό. Γίνεται έτσι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η πραγματική κατάσταση, το factum, λαμβάνεται υπόψη από το διεθνές δίκαιο. Το γεγονός δηλαδή, ότι ενώ δεν έχουμε οριοθετήσει, ότι ενώ υπάρχει το τουρκολιβυκό, ότι ενώ υπάρχει η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως ενέργειας έρχεται και επενδύει και συμφωνεί. Αυτό για το διεθνές δίκαιο έχει σημασία. Λαμβάνεται υπόψη.
Αυτό δυναμώνει την ελληνική θέση και αποδυναμώνει την τουρκική. Και γι’ αυτό υπήρξαν οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας. Και δεν είναι εδώ και ο Σαμαράς, δεν είναι ακριβές αυτό που είπε. Γι’ αυτό είπα όταν έχεις την πληροφόρηση. Υπάρχει ένα σημείο, το τριεθνές, που είναι Λιβύη και Αίγυπτος. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχει οριοθετεθεί. Η διάταξη του άρθρου 30 είναι μια νομική πρόβλεψη. Ρυθμίζει αποκλειστικά το ζήτημα κατανομής ευθύνης και προστασίας των συμβαλλομένων. Προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Και σε κάθε περίπτωση ο τελικός λόγος ανήκει στην πατρίδα μας, στο Ελληνικό Δημόσιο. Έχει πλήρη διακριτική ευκαιρία για κάθε ζήτημα. Δεν έχει χαθεί κανένας έλεγχος.
Οι εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης προχωρούν με υπερηχητικές ταχύτητες. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε σκιές εκεί που υπάρχει φως. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατευνασμό. Όταν για πρώτη φορά έχουμε τον Κίμωνα και τα Ψαρά, τις φρεγάτες, στην Κύπρο. Όταν έχουμε τα F-16 στην Κύπρο. Τα οποία δεν έχουν πάει για να διανυκτερεύσουν ένα βράδυ και να γυρίσουν, για παρέλαση. Έχουν πάει και μένουν εκεί. Όταν έχουμε Patriot στην Κάρπαθο, με το ραντάρ να διασυνδέεται με το νατοϊκό ραντάρ στη Νάπολη. Με Patriot στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κατευνασμός. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες διπλασιάζουν τις περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης για την πατρίδα μας. Πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα να μπορέσουμε να βρούμε εμπορικά εκμεταλλεύσιμους πόρους. Ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμαλής, στην ιστορική του ομιλία στην Καβάλα, το 1976 είχε πει χαρακτηριστικά: “Προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το μέλλον αυτού του τόπου, πρέπει να γνωρίσουμε ποιος είναι ο πλούτος του”. Και αυτό πράττει η κυβέρνησή μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ολες οι Ειδήσεις
- Μαρία Καρυστιανού: «Πάμε και όπου βγει μέχρι το 2027 και μετά βλέπουμε – Μέχρι τότε κυκλοφορούμε με τα τρένα με δική μας ευθύνη»
- Ελεονώρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο: «3.500 παιδιά κάθε μήνα θύματα κακοποίησης στο διαδίκτυο – Να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στις πλατφόρμες» (Βίντεο)
- Η Άννα Πρέλεβιτς είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον Νικήτα Νομικό – Οι τρυφερές πόζες στο Instagram
- Δημοσκόπηση Real Polls: Σε υψηλό 9μήνου η Νέα Δημοκρατία με προβάδισμα 16,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Εθνική συναίνεση για την Κύπρο
- Μητσοτάκης: Απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές λόγω δημοσκοπικής ανάκαμψης
- To πρώτο μήνυμα του Μοτζταμπά Χαμενεϊ: Θα εκδικηθούμε για όλο το αίμα των μαρτύρων που έχει χυθεί, τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά
- Αντιπαράθεση στη Βουλή – Παπασταύρου: Έχετε λάθος ενημέρωση, μην αδικείτε τον εαυτό σας – Σαμαράς: Η ανησυχία μου δεν είναι επιλογή, είναι πράξη συνείδησης (βίντεο)
- Αυτιάς: Να εξαιρεθούν οι πρόσθετες δαπάνες λόγω πολέμου από τους προϋπολογισμούς – Οι κοινωνίες ζητούν πλήρη στήριξη (Βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook