Ελληνικοί Patriot που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία κατέρριψαν δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους – Δένδιας: Η συστοιχία αποδεικνύει πόσο αξιόμαχη είναι (βίντεο)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν έπειτα από συναγερμό για απειλή, ενώ εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι.
Συστοιχία ελληνικών Patriot που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία κατέρριψαν δύο βαλλιστικούς ιρανικούς πυραύλους, το πρωί της Πέμπτης (19.03.2026).
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας Patriot ενεργοποιήθηκαν μετά από συναγερμό για απειλή και εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι.
Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά…. «Γνωρίζεται ότι την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 και πρωινές ώρες η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έβαλε 2 βλήματα και κατέρριψε 2 βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Η δύναμη συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Σήμερα το πρωί η ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προερχόμενους από το Ιράν κατευθυνόμενους σε διυλιστήρια του βασιλείου της Σ. Αραβίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «με αυτό τον τρόπο η ελληνική συστοιχία αποδεικνύει το πόσο αξιόμαχη είναι και τι εμπειρία έχει αποκτήσει όλον αυτό τον καιρό. Αλλά επίσης, έμμεσα αλλά σαφώς προστατεύει και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και των Ευρωπαίων πολιτών».
«Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αποτελεί μία τεράστια απειλή για το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, των Ευρωπαίων, των κατοίκων όλου του πλανήτη. Η διμοιρία ακρίβειας μας απειλεί επίσης και είναι και αυτό μία πολύ μεγάλη απειλή και η προστασία διυλιστηρίων και μονάδων παραγωγής πετρελαίου έχει σε αυτή την συγκυρία μία τεράστια σημασία», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ, της ελληνικής ΠΑ στη Σ. Αραβία για αυτό το οποίο κατάφεραν», είπε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι καταρρίφθηκε βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Γιανμπού.
Η πόλη Γιανμπού βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των ιρανικών αεροπορικών επιθέσεων, καθώς εκεί βρίσκεται το διυλιστήριο της Saudi Aramco–Exxon, ωστόσο πηγές σημείωσαν στο Reuters ότι οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις ήταν ελάχιστες.
Πρόκειται για το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα που καταλήγει ο αγωγός που αποτελεί την εναλλακτική της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή πετρελαίου.
Ολες οι Ειδήσεις
- Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 1948 1-1: Πλήρωσε τα λάθη του και πάει για την πρόκριση στη Σόφια
- Εύη Βατίδου: Τράβηξε τα βλέμματα με κόκκινο μπικίνι σε παραλία της Μυκόνου (βίντεο)
- Στη Μύκονο η Νικόλ Κίντμαν με τη Ζόε Σαλντάνα – Στο νησί των ανέμων και η Κέιτι Πέρι – Βίντεο
- Το Μουντιάλ έβαλε γκολ στις θεάσεις του ERTFLIX και τον Ιούλιο με 22.551.894 views, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
- Πυρ ομαδόν κατά Καρυστιανού από Αυγερινό, Μουτσάτσου και άλλα 20 στελέχη: Καταγγέλουν “αυλές”, μηχανισμούς και παρασκηνιακούς ανταγωνισμούς
- Κυψέλη: Δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν – Τη βρήκα νεκρή δεν την σκότωσα – Ο ηλικιωμένος «συμβουλάτορας» και το ταξίδι στην Αράχωβα – Όσα ισχυρίστηκε ο 26χρονος για τη δολοφονία της Βρετανίδας
- Δυτική Αττική: Έχασε το 64% των δασών της μέσα σε μία δεκαετία – Τα στοιχεία σοκ για τις πυρκαγιές
- «Τ’ αγόρια»: Η Έφη Κοντού δίνει νέα πνοή στο θρυλικό τραγούδι που της είχε γράψει ο Γιώργος Ζαμπέτας!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook