«Έχει καταδικαστεί ισόβια 17 φορές αλλά εξέτισε 1,5 χρονο για κάθε δολοφονία Το θεωρούμε αυτό δικαιοσύνη; Εμένα με ξεπερνάει» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων

Το πρώτο του σχόλιο για την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου της «17Ν» έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος το 1989 έχασε τον πατέρα του, Παύλο, που δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση ενώ έμπαινε στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.
«Έχουμε ένα σύστημα το οποίο, με αφορμή αυτό, ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, λίγες ώρες μετά τα πρώτα πλάνα που ήρθαν στο φως και δείχνουν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Βύρωνα.

Αναλυτικότερα ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Ξύπνησα σήμερα το πρωί και κοιτούσα τα sites και σκεφτόμουν, το έλεγα στη Σία. Εάν εγώ τον πετύχω κάπου στο δρόμο, οι πιθανότητες είναι αρκετές γιατί κυκλοφορώ, τι θα κάνω; Και ακόμα χειρότερα: εάν τον δουν τα παιδιά μας, τι θα κάνουμε; Αλλά μετά διόρθωσα λίγο τον εαυτό μου και θα σας πω γιατί. Εγώ όλο αυτό έχω την τύχη να το μοιράζομαι δημόσια. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που μπορεί να μας βλέπουν και δεν έχουν αυτήν την τύχη, ζώντας τέτοιες δύσκολες καταστάσεις μόνοι τους, μέσα στη σιωπή. Έχουμε ένα σύστημα το οποίο, με αφορμή αυτό, ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε. Γιατί το σύστημά μας είναι σωφρονιστικό. Οκ, καμία αντίρρηση».

Και συμπλήρωσε: «Ας πάρουμε παράδειγμα τον Γιωτόπουλο. Έχει βρεθεί ένοχος και έχει καταδικαστεί 17 φορές σε ισόβια για 17 δολοφονίες. Είναι στη φυλακή για 24 χρόνια, και στο σύνολο θα είναι για 25 χρόνια. Άρα 1,5 χρόνο για κάθε δολοφονία. Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε σαν κοινωνία. Το θεωρούμε αυτό Δικαιοσύνη;».

«Τρομερά δύσκολο να βλέπω στην τηλεόραση τον δολοφόνο του πατέρα μου»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κώστας Μπακογιάννης ρωτήθηκε και για το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για τη «17Ν», που προβλήθηκε πρόσφατα στην τηλεόραση, στο οποίο συμμετείχε και ο αρχιεκτελεστής Δημήτρης Κουφοντίνας:
«Μου είναι δύσκολο να μιλάω γι’ αυτό. Μας πλήγωσε βαθιά. Όλους τους συγγενείς των θυμάτων. Είναι τρομερά δύσκολο να βλέπεις τον δολοφόνο του πατέρα σου στην τηλεόραση. Εκφράσαμε τη διαφωνία μας πολύ έντονα, κυρίως γιατί του δόθηκε αυτή η δημοσιότητα για την οποία εκείνος δολοφονούσε, γενναιόδωρα, απλόχερα, χωρίς να του γίνουν πραγματικά σκληρές ερωτήσεις. Ήταν σαν να βλέπεις μικρά διαγγέλματα. Ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον απόλυτο Έλληνα serial killer. Έχει σκοτώσει τόσους ανθρώπους πισώπλατα. Δεν άντεξα να το δω. Όχι, δεν μπόρεσα. Ούτε θέλω να το δω στη ζωή μου».
Δεν είναι δικιά μου δουλειά να του κάνω καμία ερώτηση. Τον κοίταξα στα μάτια στο δικαστήριο πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Ως εκεί», τόνισε.

Έκανε κάποια κίνηση για να σταματήσετε αυτό το ντοκιμαντέρ;

«Από πού ως πού; Προφανώς έχει δικαίωμα ένας τηλεοπτικός σταθμός. Έχει δικαίωμα ένας συγγενής, έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος να κάνει τη δουλειά του. Αλίμονό μας. Στην Ελλάδα του 2026 ζούμε και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε αυτό το δικαίωμα. Διαφωνήσαμε και δεν το κρύψαμε δημόσια με το ότι αυτό γίνεται με κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει ο Δημήτρης Κουφοντίνας να μας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια και για τον παππού του και να πληρώνει το ελληνικό κράτος», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

«Είμαστε ένα με την οικογένειά μου – Μας κρατάει όρθιους η σύζυγός μου, Σία Κοσιώνη, την θαυμάζω»

Για την σύζυγό του Σία Κοσιώνη ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος για όλους εμάς δίνει τα πάντα. Κάνει πάρα πολλά. Μας κρατάει όλους. Μας κρατάει όρθιους. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να είμαστε εκεί στο κανάλι την μέρα που σταμάτησε από τον ΣΚΑΙ και το θεωρώ και πολύ αυτονόητο. Εγώ ξέρετε, δεν μπορώ να της είμαι πάρα πολύ χρήσιμος. Είναι ένας άλλος χώρος ο δικός σας, ο χώρος των μίντια, της δημοσιογραφίας. Συχνά πυκνά συναντιόμαστε εμείς με εσάς, αλλά στην πραγματικότητα έχετε τους δικούς σας κανόνες. Έχετε τη δική σας φιλοσοφία και άρα εγώ δεν μπορούσα πραγματικά να προσφέρω κάτι πολύ ουσιαστικό. Τι μπορούσα εγώ να κάνω; Να πω ότι ό, τι και να γίνει, ο κόσμος να χαλάσει, εμείς είμαστε εδώ. Η οικογένειά μας είναι εδώ, είμαστε ένα. Είμαστε δυνατοί, είμαστε ισχυροί. Εγώ τη βρήκα τη Σία στο να λέει τις ειδήσεις. Δε με βρήκε εκείνη. Είχε μια πορεία η οποία προϋπήρχε μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι είκοσι χρόνια τώρα δεν έχει δώσει κάποιο δικαίωμα. Το αντίθετο».

«Δείτε τις δύο βραδιές εκλογών το 23. Τη μία Κυριακή φαινόταν ότι εμείς κερδίζαμε. Τη δεύτερη Κυριακή χάσαμε. Ναι. Η Σία ήταν απολύτως η ίδια μια άψογη επαγγελματίας. Έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε. Και σας το λέω με πάρα πολύ θαυμασμό. Θαυμάζω το γεγονός ότι παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά της και το κάνει τόσο καλά. Προφανώς είναι ένα παράδειγμα, όπως το λέω και τώρα δημόσια. Πρώτη φορά το λέω. Θαύμασα το ότι ενώ ήταν έγκυος με το παιδί μας, συνέχισε να λέει τις ειδήσεις κάθε βράδυ μέχρι κυριολεκτικά νομίζω την τελευταία εβδομάδα. Ναι, νομίζω η τελευταία εβδομάδα που το έκανε πάρα πολύ συνειδητά, γιατί ήθελε να δείξει πως μπορεί μια γυναίκα ούτως εγκυμονούσα να δουλεύει και να το κάνει καλά. Θα μου πείτε έχει τόσο πολύ σημασία αυτό; Ναι, έχει πάρα πολύ σημασία. Γιατί άμα δείτε τα ποσοστά της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη. Άμα δείτε τις κορυφαίες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα θα δείτε ότι ακόμα η αναλογία ανδρών γυναικών είναι λες και είμαστε στη δεκαετία του 70. Αυτό έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό. Και έχουμε κάνει βήματα. Έχουμε εκλέξει μια γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπράβο μας, τιμή και δόξα, αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και δε μιλάμε γι’ αυτό όσο θα έπρεπε να μιλάμε», συμπλήρωσε.

Για την περιπέτεια υγείας της συζύγου του ανέφερε: «Ήταν πολύ πιο δύσκολη από την περίοδο που διανύουμε τώρα με τις επαγγελματικές αλλαγές. γιατί κινδύνευσε η ζωή της. Και αυτό ήταν τρομερό σοκ. Ξυπνάς ένα πρωί και αντιλαμβάνεσαι ότι κινδυνεύει η ζωή της σύζυγος σου, του ανθρώπου σου, της μητέρας των παιδιών σου. Όμως σε όλο αυτό κοιτάξτε το πως τα φέρνει η ζωή. Δεν αισθανθήκαμε ποτέ μόνοι. Ένα τρομερό κύμα αγάπης, νοιαξίματος, φροντίδας, τρυφερότητας σηκώθηκε και κάλυψε τη Σία και πλημμύρισε τις ζωές μας και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες και νομίζω η ίδια αισθάνεται ευλογημένη»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook