Κρίσιμη μέρα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΕ απέναντι στην πανδημία...

Σήμερα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η ελληνική πρόταση βρίσκεται στη βασική ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής, με τον Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για ένα «πολύ καίριο» ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια «ελληνική καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε χθες.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ενστάσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα μέρη της ΕΕ, εξήγησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων. Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν οι βάσεις ώστε η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποιήσης».

Εύθραυστες ισορροπίες

Η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκει απέναντί της ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία και οικονομικά συμφέροντα από τη Γερμανία. Αρκετοί κλάδοι της οικονομίας, όπως αυτοί του τουρισμού, βλέπουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως εμπόδιο στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς φοβούνται πως αρκετά κράτη θα το θέτουν ως προαπαιτούμενο για όποιον θέλει να τα επισκεφθεί…

Από την άλλη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε υποστηρικτική θέση: «Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Σήμερα επίσης θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της καθυστέρησης των εμβολίων. Μάλιστα, η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook