Κομισιόν σε Γ. Αυτιά: Η Τουρκία να αποφεύγει απειλές και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών
1. Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου
Σαφή απάντηση για τις τουρκικές απειλές δίνει η Επίτροπος Διεύρυνσης MartaKos στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αυτιά. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, είχε θέσει στην Κομισιόν το ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν μια τρίτη χώρα, υποψήφια προς ένταξη, όπως η Τουρκία, να ζητά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να απειλεί την Ελλάδα;».
Η Επίτροπος με την απάντησή της υπογραμμίζει ότι:
1. Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
2. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.
3. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
4. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.
5. Η ΕΕ έχει μειώσει την προενταξιακή στήριξη προς την Τουρκία και έχει στρέψει τη χρηματοδότηση προς την κοινωνία των πολιτών, τις επαφές μεταξύ λαών και τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Η πλήρης απάντηση είναι η εξής:
Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος της ΕΕ. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ η ύπαρξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Η Επιτροπή συνεργάζεται με την Τουρκία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2018, λόγω οπισθοδρόμησης όσον αφορά το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει μειώσει την προενταξιακή στήριξη προς την Τουρκία και έχει στρέψει τη χρηματοδότηση προς την κοινωνία των πολιτών, τις επαφές μεταξύ λαών και τις προτεραιότητες της ΕΕ.Συμβαδίζοντας με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024, η Επιτροπή επιδιώκει επαφές με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.
Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κατερίνα Καινούργιου: Η κόρη της με τη γιαγιά της: «Η γυναίκα που κρατούσε κάποτε εμένα στην αγκαλιά της, κράτησε τη δισέγγονή της»
- Κομισιόν σε Γ. Αυτιά: Η Τουρκία να αποφεύγει απειλές και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών
- Κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Με τη Ράνια Τζίμα από Δευτέρα έως Πέμπτη και την Κατερίνα Παναγοπούλου από Παρασκευή έως Κυριακή
- Πρεμιέρα το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου για το «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον ALPHA
- ΕΡΤnews: Ο Παναγιώτης Στάθης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Πρεμιέρα τη Δευτέρα 31 Αυγούστου
- Η Αθήνα ετοιμάζεται να αλλάξει ταχύτητα: Το “Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens” έρχεται στις 3 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ
- Βέροια: Πως έγινε η τραγωδία στον καταρράκτη Δερματά με θύμα τη 18χρονη – Η κραυγή πριν πέσει στο νερό και οι προσπάθειες του φίλου της να τη σώσει
- Iωάννα Τούνη: Τρυφερές αγκαλιές με τον γιο της: Επί 30 ολόκληρα χρόνια δεν έβρισκα τον «τέλειο άντρα» οπότε αποφάσισα να τον γεννήσω (Φωτογραφίες & βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook