Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Όπως είπε, o κ. Χρυσοχοίδης, «η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας».

Το νέο σχέδιο στηρίζεται σε δυο άξονες όπως δηλώνει η κυβέρνηση: τη διεύρυνση της ευελιξίας και τη μείωση της έντασης με έμφαση στην επικοινωνία με τους συναθροιζόμενους και τον περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία στην ειδική πλατφόρμα για τις συναθροίσεις θα ενημερώνει τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί, ενώ ένας ειδικός διαμεσολαβητης θα αναλαμβάνει την επικοινωνία της αστυνομίας με τους διαδηλωτές.

Από τη μεριά τους, οι διοργανωτές θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν την πρόθεση διοργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Οι συγκεντρώσεις θα αξιολογούνται ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα (χαμηλή – μεσαία – υψηλή) ενώ θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους.

Σε συγκεντρώσεις «χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας», τον αστυνομικό διαμεσολαβητή συνεπικουρούν τα μέλη της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων).

Επίσης ανακοινώθηκε οτι κάθε αστυνομικός θα φέρει έναν ειδικό διακριτό αριθμό και φορητές κάμερες σώματος. Σε λίγες ημέρες θα εφοδιαστούν με κάμερες σώματος και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Εμβόλια σε αστυνομικούς

Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί από δόσεις που θα χάνονταν, ενώ έχει δημιουργηθεί ειδικός πίνακας για όσους αστυνομικούς επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ο κ. Χρυσοχοίδης υποστήριξε ξανά ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι άοπλη από πυροβόλα όπλα. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι κατά της ίδρυσης της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook