Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Μπάιντεν και Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από Λευκό Οίκο και Μαξίμου.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί. Οι δύο επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των χωρών τους.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χώρων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Σούδα.

Ταύτιση απόψεων υπήρξε επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Μητσοτάκης και Μπάιντεν συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σχετικά με την ενέργεια, την Κίνα, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή.

«Οι σχέσεις μας θα είναι οι πιο στενές που υπήρξαν ποτέ υπό τη δική μου διοίκηση. Είμαι πεπεισμένος και αποφασισμένος να δημιουργήσω μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση η οποία θα δώσει ειρήνη και ευημερία σε όλους μας τους πολίτες» δήλωσε ο Τζο Μπαιντεν σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook