Σε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα γίνονται τα self test σε μαθητές προχώρησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε ακόμα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων, καθώς και στο πότε θα γίνουν οι πρώτες παραλαβές των self test.

«Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του, έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τέσσερα δωρεάν τεστ το μήνα για κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πανδημίας, να πράξει τα δέοντα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξή της.

Επιπλέον αναγνώρισε την κόπωση του κόσμου από τα μέτρα και πως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίες είναι «μια εικόνα της στιγμής».

«Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα της στιγμής. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Πάντα τις μελετάμε και τις λαμβάνουμε υπόψη. Ούτε τις θεοποιούμε, ούτε γίνεται πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δείχνουν τις τάσεις. Αυτό που αποτυπώνουν και είναι σαφές, πλέον, σε όλα τα επίπεδα, είναι η μεγάλη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα και όλη αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας που ζούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι κόπωση φυσιολογική», είπε.

«Έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους, δεδομένου των περιορισμών που θέτει η πανδημία. Είναι μία δύσκολη κατάσταση από την οποία όμως θα βγούμε πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μπαίνουμε στον Απρίλιο, ότι αλλάζει ο καιρός, ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ότι προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία στα χέρια μας που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια και να την αφήσουμε πίσω μας», πρόσθεσε ακόμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι «Κάθε μέρα μελετώνται κι αξιολογούνται όλα τα δεδομένα. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών. Τα κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως εξελίσσεται η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικοί δείκτες οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή, ένα πλαίσιο επιλογών για κάποιες δραστηριότητες. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αξιολογώντας τα δεδομένα και από αυτό το πλαίσιο θα δει και θα εισηγηθεί, τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι. Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε, με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μαζί με τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, η κα Πελώνη δήλωσε: «Θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες, έξω από καφέ. Είναι ένα πιο λογικό μέτρο. Όταν μιλάμε για ανάσες ελευθερίας, εννοούμε μέτρα και ανάσες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, που εν τέλει θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τήρηση των μέτρων. Δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο καιρός, ότι έχει μεγαλώσει η ημέρα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε ν’ ανακουφιστεί ο κόσμος.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των λυκείων όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα συμβάλει σ’ αυτό και το πρόσθετο εργαλείο των self test. Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές. Είναι μια μάχη με το χρόνο. Το όποιο άνοιγμα θα είναι σταδιακό και ελεγχόμενο. Δεν θα γίνουν όλα την ίδια μέρα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook