Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες», τόνισε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης που θα επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση. «Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος» εξήγησε.

Όσον αφορά στην ατζέντα, ο κ. Παπαϊωάνου ανέφερε πως αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ως εκ τούτου, αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως η μοναδική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη και τόνισε πως ήταν προγραμματισμένη και πως βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, στις 14 Απριλίου.

Όσον αφορά στη δήλωση των 27 κρατών μελών της ΕΕ, μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτίμησε πως αντικατοπτρίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινείται γενικότερα στη θετική κατεύθυνση. Εστιάζοντας στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, υπογράμμισε πως αναφέρεται σε μια διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, μεταξύ της θετικής ατζέντας και της προοπτικής λήψης μέτρων, «εφόσον η Τουρκία παραπέσει σε παραβατική συμπεριφορά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook