Σαφές μήνυμα ότι η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα ζήτησε και την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ακολουθούν οι κοινές δηλώσεις

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Ταξίδεψα για πρώτη φορά στη Λιβύη για να αναδείξω την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, ως ορόσημο της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων. Για να μεταφέρω τη στηριξή μας στις προσπάθειες για πρόοδο. Θα σταθούμε δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, μακριά από ξένα στρατεύματα. Είναι καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας. Μετά την πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει το προξενείο στη Βεγγάζη. Η συνεργασία μπορεί να επιταχυνθεί. (…) Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη, ποτέ δεν διακόπηκε. Και σήμερα που η κατάσταση σταθεροποιείται, αναζωπυρώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Υπάρχουν και άλλα πεδία όπως ο τουρισμός που εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να αποκατασταθεί και η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Όπως βέβαια παραδοσιακός μας δεσμός είναι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Περισσότεροι από 280 λίβυοι αξιωματικοί αποφοίτησαν από σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, τις τελευταίες δεκαετίες. Και εδώ η συνεργασία μας έχει βαθιές ρίζες. Θεμέλιο για τις σχέσεις μας πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών της διεθνούς νομιμότητα. (…) Προϋπόθεση είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων. Και η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάζονται ως δήθεν διεθνείς συμφωνίες, που δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της», ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Γεωγραφία είναι που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που τραβάνε κάποιοι στο χάρτη».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πρώτα από όλα η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βελτιώνει τις σχέσεις μας. Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Οι συμφωνίες που ψάχνει η Λιβύη είναι για τα συμφέροντά της. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρα μας, του λαού μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook