Σήμερα στην βουλή πάει να γίνει ένα ακόμη έγκλημα (εν μέσω της παραζάλης της πανδημίας) απέναντι όχι μόνο στην κοινή λογική αλλά στην συνταγματική δημοκρατία και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Αυτό θα συμβεί με μια «φωτογραφική διάταξη» που στοχεύει με απροκάλυπτη κυνική ωμότητα στον πλήρη «κυβερνητικό» έλεγχο μιας ανεξάρτητης αρχής όπως είναι το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ελεγχθεί ο πρώτος – μετά από πολλά χρόνια – πανελλήνιος διαγωνισμός προσλήψεων στο δημόσιο – που ετοιμάζει το ΑΣΕΠ για το 2022 (δηλαδή σε καθαρό προεκλογικό χρόνο).

Δεν θα αναφερθώ «στα διακομματικά παζάρια» που έγιναν με το ΚΙΝΑΛ ( που νόμιζε ότι επειδή «έβαλε πλάτη» στη ΝΔ για τον έλεγχο του ΕΣΡ φανταζόταν ότι θα είχε κάποιο λόγο στο…ΑΣΕΠ με τον κο Καρκατσούλη) αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ( που ζήτησε μια αντιπροεδρία και ένα μέλος) προκειμένου να επιτευχθεί μια «μίνιμουμ κοινοβουλευτική συμφωνία». Φυσικά όλα αυτά απορρίφθηκαν από τη ΝΔ (του κ. Βορίδη) «μετ’ επαίνων» και η ΝΔ (δια του κ. Βορίδη) επέλεξε την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου προκειμένου να «αλώσει» τόσο το ΑΣΕΠ όσο και όλες τις άλλες «ανεξάρτητες αρχές» (στο βαθμό που θα το θελήσει) !

Κι αυτό γιατί μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (του άρθρου 101 Α) μειώθηκε από τα 4/5 στα 3/5 η απαιτούμενη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής για να αναδειχθεί η ηγεσία των Ανεξάρτητων Αρχών. Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι δύο συνονόματοι Κυριάκοι (Μητσοτάκης και Βελόπουλος) αρχίζουν την «πρόβα συγκυβέρνησής» τους από τον έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών, ξεκινώντας από τους διορισμούς στο δημόσιο!

Γι αυτό η βουλή καλείται να ψηφίσει την φωτογραφική διάταξη του άρθρου 54 του πολυνομοσχεδίου που λέει ότι «διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή απλού μέλους (Ανεξάρτητης Αρχής) δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδια Αρχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες συνολικά».

Όμως…(ας το δούμε και λίγο πιο «νομικά/τεχνοκρατικά το θέμα»). Με τη διάταξη αυτή τροποποιείται η πρόσφατη αντίθετη πρόβλεψη του άρθρου 49 του Ν. 4779/2021, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση παραίτησης μέλους Ανεξάρτητης Αρχής «διορίζεται νέο μέλος για εξαετή θητεία». Σύμφωνα λοιπόν με τη ρύθμιση του Φεβρουαρίου του 2021, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μπορεί να τοποθετήσει μόνο «νέα μέλη» σε ( κάποια) Ανεξάρτητη Αρχή, εάν έχουν παραιτηθεί

εν ενεργεία μέλη που διανύουν τη θητεία τους. Αυτό που ήθελε ο νομοθέτης ήταν να αποκλείονται από τυχόν» προβιβασμό» όσα μέλη «διανύουν» ήδη τη θητεία τους σε Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να μην επηρεάζεται η ανεξαρτησία της από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έτσι, η μοναδική δυνατότητα που προβλεπόταν για τα ήδη υπηρετούντα μέλη ήταν να υποβάλλουν αίτηση για «τριετή παράταση» της θητείας τους, όπως προβλέπει ο νέος Νόμος για το ΑΣΕΠ.

Πάμε τώρα στο παρασκήνιο και στη μεθόδευση της ΝΔ. Αυτό το σκεπτικό -πριν από ένα μήνα περίπου – το έκανε «σημείωμα» ο ΣΥΡΙΖΑ και το έδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τον κο Τασούλα που ανέλαβε τις διαβουλεύσεις για τη νέα ηγεσία του ΑΣΕΠ, καθώς ο Πρόεδρός του κ. Γ. Καραβοκύρης συμπλήρωσε το όριο ηλικίας. Παράλληλα ζήτησε να υπάρχει στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης και σχετική γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το εάν δηλαδή παρανομεί ή λειτουργεί αντισυνταγματικά η Διάσκεψη εάν τυχόν ορίσει σε θέση Προέδρου μέλος που δεν έχει τελειώσει τη θητεία του στο ΑΣΕΠ.

Επειδή -προφανώς -η επιστημονική υπηρεσία της βουλής δεν μπορούσε να δώσει ικανοποιητική για την ΝΔ και την κυβέρνηση γνωμάτευση, αποφάσισαν «χωρίς δεύτερη σκέψη» να φέρουν στην ολομέλεια της Βουλής μια «φωτογραφική διάταξη» ώστε να αλλάξει ο νόμος που είχε ψηφίσει τον Φεβρουάριο, επί θητείας Τάκη Θεοδωρικάκου, προκειμένου να διευκολυνθούν τα τωρινά σχέδια του κου Βορίδη.

Που είναι ποια; Να τοποθετήσει ως νέο Πρόεδρο του ΑΣΕΠ (τον εκλεκτό του Μαξίμου) νυν Αντιπρόεδρο κ Αθανάσιο Παπαϊωάννου και ως Αντιπρόεδρο τον κ Ελ. Μακρυλάκη, εν ενεργεία σύμβουλο και «άνθρωπο» του Παπαϊωάννου (να ξαναπούμε ότι με τη διάταξη που έρχεται από την ΝΔ στη βουλή καταργείται μέσα σε ένα μήνα το «κώλυμα» του Φλεβάρη… Μιλάμε με άλλα λόγια για μια ανερυθρίαστη «φωτογραφική» κάλυψη των εκλεκτών της Κυβέρνησης που καταργεί τους φραγμούς για την εσωτερική «αναβάθμιση» των μελών του ΑΣΕΠ, επιτρέποντας τον εκμαυλισμό τους από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Εκείνο, όμως, που «πάει περίπατο» είναι οι συνταγματικές εγγυήσεις «προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας» των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών του άρθρου 101Α του Συντάγματος.

Πρώτον, παραβιάζεται ο κανόνας περί «ορισμένης θητείας» των μελών, αφού διακόπτεται η εξαετής θητεία τους για να ξεκινήσει μια νέα πλήρης εξαετής θητεία με δυνατότητα μάλιστα παράτασης τριών ετών! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι και δεκαοκτώ συναπτά έτη (!!!), εάν προσθέσουμε τις δύο θητείες με τις παρατάσεις τους!

Δεύτερον, μεθοδεύεται η ωμή παρέμβαση της Κυβέρνησης στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Αρχών, «ανταμείβοντας» όσους προσέφεραν «υπηρεσίες» στην κυβερνητική πλειοψηφία προτού λήξει η θητεία τους με θέσεις Αντιπροέδρων και Προέδρων. Η κάθε Κυβέρνηση μπορεί έτσι να επιβραβεύει τους «αρεστούς» της και να ανανεώνει τη θητεία τους, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, αναβαθμίζοντάς

τους μάλιστα σε υψηλότερες θέσεις! Οι Ανεξάρτητες Αρχές μετατρέπονται έτσι σε διαρκή υποχείρια, μέχρι και για δεκαοκτώ χρόνια, μιας συγκεκριμένης και συγκυριακής κομματικής πλειοψηφίας, αλλοιώνοντας πλήρως τη φιλοσοφία του θεσμού.

Η «πανδημία» φαίνεται και εδώ να χρησιμοποιείται ως…φερετζές για να αλωθούν οι ανεξάρτητες αρχές με πρώτο «λάφυρο» τους διορισμούς στο δημόσιο, που θα γίνουν σε προεκλογικό χρόνο. Και ίσως και σε μια «πρόβα» των δυο Κυριάκων «για την επόμενη εκλογική ημέρα» …

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook