Απλούστευση διαδικασιών για μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες έρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που συζητείται από σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα από την Oλομέλεια.

Το νομοσχέδιο συμπληρώνει το Ν. 4442/2016 και εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες, για τις περιπτώσεις που αξιολογείται ότι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο προσβολής του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον απλουστεύει μια σειρά διαδικασίες, για οικονομικές δραστηριότητες, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια αρχή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Υπό το καθεστώς της απλής γνωστοποίησης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ότι ξεκινούν τη δραστηριότητα τους και απαλλάσσονται από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς έγκριση, στην αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση.

«Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και δεν ήταν σπάνια τα φαινόμενα διαφθοράς, για την επίσπευση των αδειοδοτήσεων. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, εφόσον ψηφιστούν, θα λειτουργήσουν κατά τρόπο πιο άμεσο και γρήγορο, από τις αντίστοιχες διαδικασίες του Ν. 4442/2016, βελτιώνοντας το πλαίσιο άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Στο καθεστώς της γρήγορης έναρξης εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων, οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, οι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως λούνα πάρκ, τσίρκο και παγοδρόμια, επειδή για λόγους ασφάλειας απαιτείται έγκριση. Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται επίσης τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, και η μίσθωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

Οι δραστηριότητες που γίνονται απλούστερες με το νομοσχέδιο θα ενταχθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ‘Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε.), που σημαίνει μείωση του σχετικού κόστους, τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα Το Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών του κύκλου ζωής των επιχειρήσεων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

«Η απλούστευση των διαδικασιών για τις οικονομικές δραστηριότητες είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Επιπλέον πρόσθεσε πως «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Και να μην υπήρχε το μνημόνιο, θα το έκανα, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ σωστό να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη». Επισήμανε ωστόσο ότι για δραστηριότητες που κρίθηκε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες θα πρέπει να προηγείται αυτοψία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης ανέφερε ότι ορθώς το σχέδιο νόμου ακολουθεί τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του Ν. 4442/2016, δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του 2018 είχε απλουστευθεί το μεγαλύτερο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε όμως απολύτως αντίθετος με διατάξεις που, όπως είπε, «εντάσσουν, στο καθεστώς της γνωστοποίησης, οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, αρκεί αυτές να χωροθετούνται σε Βιομηχανικό Πάρκο, δηλαδή να εκκινούν τη λειτουργία τους, χωρίς να προηγείται έλεγχος για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο διευκολύνει την αγορά και πραγματικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπήρχε τέτοια ανάγκη και βεβαίως σε αυτήν τη συγκυρία είναι καλοδεχούμενες αυτές οι διατάξεις τώρα που επιχειρείται επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνωση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Ο βουλευτής επισήμανε ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά, 21 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, στο δείκτη ευκολίας του επιχειρείν στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ακόμα και η Έκθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης στη σελίδα ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και απλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο, συμπληρώνει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο 4442/2016. Και αυτός ήταν ενταγμένος στην ίδια στρατηγική της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής κερδοφορίας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και κατήγγειλε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι να απλοποιήσουν, μέχρι να μηδενίσουν, τη διαδικασία απόκτησης άδειας δραστηριότητας διαφόρων τομέων, όπως της ψυχαγωγικής δραστηριότητας, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως στον κλάδο της υγείας» και «ο όποιος έλεγχος – αν γίνει – θα γίνει αφού η επιχείρηση θα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί».

Οι διατάξεις του νομοσχέδιου έρχονται διότι αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. «Πρόκειται για τα συνήθη εκβιαστικά προαπαιτούμενα των μνημονίων, αυτή τη φορά με αντάλλαγμα να μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα, παρά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, που τελικά κατέστρεψε ευρύτερα την υγεία και την οικονομία, αυξάνοντας κατακόρυφα το έλλειμμα και το χρέος μας», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Προφανώς και συνεχίζετε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Τι κάνετε για να ενισχύσετε αυτές τις καινούργιες επιχειρήσεις που θα είναι στα χέρια των πολύ «μεγάλων»; Να μη γελιόμαστε. Μετατοπίζετε τον έλεγχο εκ των υστέρων. Αντί, δηλαδή, πρώτα να υπάρχει ο έλεγχος και η εγγύηση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, εσείς πρώτα τους αφήνετε να ξεκινήσουν και μετά ελέγχετε και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς όπως Λούνα Πάρκ. Θυμόμαστε παλαιότερα, πως χάσαμε ζωές στα Λούνα Πάρκ από μη ασφαλή λειτουργία. Τσίρκα, παγοδρόμια επίσης, πολύ επικίνδυνες λειτουργίες αν δεν τηρούνται μέτρα ασφάλειας, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, πολύ σημαντικές λειτουργίες, απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά θα γίνεται εκ των υστέρων ο έλεγχος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook