Βαρουφάκης: «Έρχεται πέμπτο μνημόνιο – Απαραίτητο το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους» (video)
«Το πέμπτο μνημόνιο είναι ante portas. Είναι σίγουρο ότι έρχεται» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε στην ανάγκη κουρέματος του ιδιωτικού χρέους αλλά και στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι απαραίτητο να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας από τον τρόπο με τον οποίο θα κουρευτεί ή δεν θα κουρευτεί. Όταν έμαθα ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το οικονομικό του πρόγραμμα έβγαλα μια ανακοίνωση στο Twitter. Προέβλεψα ότι εάν ο κ. Τσίπρας βγάλει έναν ακόμα ωραίο λόγο για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, χωρίς να μας πει τι θα κάνει με τον “Ηρακλή”, τότε καλύτερα να μη μιλήσει. Ο “Ηρακλής” είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Αδύνατον να προστατευθεί η α’ κατοικία και να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να καταργήσεις τον “Ηρακλή” δεν μπορείς να μιλάς για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και προστασία α΄ κατοικίας» σημείωσε.
«Η ΝΔ» επισήμανε στην Κοινωνία Ώρα MEGA ο κ. Βαρουφάκης, «δεν προσποιείται. Είναι ταγμένη στο πρόγραμμα “Ηρακλής” και στο να μη κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος. Είναι σε απόλυτα λάθος δρόμο αλλά είναι ειλικρινής», αφήνοντας μομφή για τον κ. Τσίπρα.
«Το κούρεμα θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κουρεύεται. Είναι αρχή. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται. Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πως θα γίνει το κούρεμα χωρίς οι υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, συγκεκριμένα συμφέροντα στο Eurogroup προωθούν τα ταμεία (funds).
«Ο “Ηρακλής” σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία όπου απέτυχε παταγωδώς και τώρα έρχεται να αποτύχει εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πολλά χρήματα. Χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το “ναι” σε όλα σε ότι έρχεται από το Eurogroup. Να μη παίρνουμε ως δεδομένο ότι λέει το Eurogroup».
«Κοροϊδία τα μηνύματα»
Σε ότι αφορά στην πανδημία, ο ίδιος και το κόμμα του, υποστηρίζει ότι στήριξαν την κυβέρνηση στην αρχή του κορωνοϊού.
«Τους είπαμε να δημιουργήσουν δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ. Σε ένα βενζινάδικο σε κάθε γειτονιά να έχει ένα κουβούκλιο και να γίνονται μαζικά τεστ και να καταγράφονται. Όχι self – test» είπε, ενώ χαρακτήρισε «κοροϊδία την η ιστορία με τα SMS. Δεν μπορεί να ανοίγεις το ΙΚΕΑ και να μην ανοίγεις το μικρομάγαζο της γειτονιάς».
Τέλος, ζήτησε την δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συσκέψεις της επιτροπής των ειδικών.
«Πιστεύω στους επιστήμονες αλλά θα ήθελα να βλέπω τα πρακτικά των συζητήσεών τους. Απαράδεκτο ότι γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορούμε να δούμε τι λένε».
Ολες οι Ειδήσεις
- Καιρός – ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο για διήμερη κακοκαιρία από σήμερα το βράδυ – 11 περιοχές στο επίκεντρο με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους
- Bοά η Γερμανία για φήμες περί ερωτικής σχέσης 70χρονου δισεκατομμυριούχου που εθεάθη στο Νταβός με την 27χρονη κόρη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας
- Γιώργος Μαζωνάκης: Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με έντονους πόνους και πυρετό
- Σήμερα στις 15.15 η συνάντηση η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα- Οι στόχοι και οι «κόκκινες γραμμές» – Η ελληνική αποστολή
- Ιωάννα Τούνη: Η έκπληξη του συντρόφου της με κόκκινα μπαλόνια και το «Σ’ αγαπώ» με ροδοπέταλα
- Κατερίνα Βρανά: Μου φέρονται σαν να έχω νοητική βλάβη λόγω της ομιλίας μου, με βλέπουν και ως αντικείμενο λύπησης (βίντεο)
- Ράνια Θρασκιά: Η σπάνια εξομολόγηση για το διαζύγιό της – «Έχω έναν πόνο, δεν θέλω να γυρνάω εκεί γιατί δεν αντέχεται» (βίντεο)
- Ο Γιώργος Πατούλης ντύθηκε καουμπόης και η Νάνσυ Κοιλού Ινδιάνα σε αποκριάτικη γιορτή – Φωτογραφίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook