Στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για δικινητήρια πλοία που διαθέτουν υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αστυνόμευσης του θαλάσσιου πεδίου καθώς και χώρους για τη μεταφορά περίπου 20 ατόμων, πέραν του 12μελούς πληρώματος.

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή. Σήμερα υποδεχόμαστε τα δύο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη. Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα. Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για διάσωση ναυαγών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού “πλωτά συνοριακά φυλάκια”. Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα…»

«Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτη κίνηση η επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Είναι προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία φάση. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους συνέβαλαν. Πριν από 10 μήνες υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών.

Δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη και πολλά νέα ταχύπλοα. Εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης…»

Ο πρωθυπουργός εξήρε και το έργο των στελεχών του Λιμενικού σώματος:

«Για το έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού καμαρώνουμε, πλέον, όλοι. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα. Ότι δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες. Και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί, στις ακτές και στα κύματα, για τη δική μας ασφάλειά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το έργο των ενστόλων μας φαίνεται στη δραστική περιστολή των μεταναστευτικών ροών».

Από πού πήραν τα ονόματά τους

Τα δύο πλοία ονομάστηκαν προς τιμήν δύο πεσόντων ηρώων του Λιμενικού Σώματος: του Πλωτάρχη Γεώργιο Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις κατοχικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το 1997 από πυρά λαθρεμπόρων μεταξύ Κέρκυρας και Ηπείρου, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την παράνομη είσοδο φορτίων στη χώρα μας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook