Ο Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «προβοκάτσια» Ελλάδας και Γαλλίας σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα και ισχυρίζεται ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν»

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε την Τρίτη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για το γαλλικό πλοίο L’ Atalante.

Με το διάβημα αυτό, η ελληνική πλευρά επισήμανε πως το γαλλικό ερευνητικό κιντούνταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και πως αρμόδιος σταθμός για την έκδοση της Navtex ήταν ο παράκτιος σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης.

Επισήμανε ακόμα πως οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή στην οποία κινούνταν το γαλλικό πλοίο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν έγινε προσπάθεια παρενόχλησης του γαλλικού πλοίου από την τουρκική πλευρά.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για «προβοκάτσια» Ελλάδας και Γαλλίας σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας», δήλωσε.

«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι’ αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, για να «απειλήσει» τo γαλλικό ερευνητικό που διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται για πρόκληση άνευ προηγουμένου, καθώς το γαλλικό ερευνητικό κινήθηκε ελάχιστα μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας κι παρόλο που η Ελλάδα είχε εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook