Αποχωρεί από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την διάταξη του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον Covid 19, τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Πρέπει να επιστρέψει τώρα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αποσύρει τη διάταξη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης», πρόσθεσε.

«Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους», ανέφερε ακόμη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης.

«Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο», είπε.

«Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων», σχολίασε.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Πλεύρης είναι αμετανόητοι. Διχάσατε πάλι την κοινωνία μιλώντας για ψεκασμένους. Ποιος είστε εσείς κύριε Πλεύρη που μιλάτε για ψεκασμένους; Ένας βουλευτής είστε! Εσείς είστε ψεκασμένοι, δεν μπορείτε να μιλάτε έτσι για τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. Όπως πρόσθεσε, πρέπει να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

«Εσείς είστε το κόμμα που στηρίζει τους αρνητές των εμβολιασμών. Εσείς είστε το κόμμα που διχάζει τον ελληνικό λαό», απάντησε ο Πλεύρης.

Κατά της διάταξης τάχθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και επισήμανε ότι έχει περιεχόμενο αντίστοιχο με το περιεχόμενο διάταξης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ.

Θεσπίζεται το ανεύθυνο και ακαταδίωκτο για τους λοιμωξιολόγους

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο που αφορά τον νέο κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, η οποία κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή, θεσπίζει το ανεύθυνο και ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Η τροπολοφία αφορά απόψεις που διατύπωσαν οι ειδικοί ή ψήφους τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της επιτροπής.

«Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση», αναφέρεται στην τροπολογία.

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία θεσπίζει την επταήμερα εργασία, περιλαμβανομένων και των αργιών, στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ προβλέπονται δύο βάρδιες, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

«Για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και για το χρονικό διάστημα μέχρι 30/9/21 τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου του Ωνασείου των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των τοπικών ομάδων Υγείας καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δύναται να λειτουργούν επτά μέρες την βδομάδα από Δευτέρα ως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών αργίας) λόγω εκτάκτων και εξαιρετικών αναγκών κατά παρέκκλιση των κείμενων γενικών ή ειδικών διατάξεων», αναφέρεται στην τροπολογία.

«Το ωράριο λειτουργίας αυτών ορίζεται σε δύο βάρδιες από τις 7 ως τις 12. Με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπληρώνονται και ενισχύονται οι παρεχόμενες λοιπές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Με απόφαση του διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ ή του αρμοδίου εποπτικού οργάνου του εμβολιαστικού κέντρου καταρτίζεται μηνιαίο πρόγραμμα απασχόλησης του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων με το οποίο εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ’ όλη την εβδομάδα από το σύνολο του προσωπικού αυτών», τονίζεται στη ρύθμιση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook