Ο Νότης Μαριάς στο Russia Today για άνοιγμα ελληνικού τουρισμού και κατάργηση βίζας για Ρώσους τουρίστες

Στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου και στην αναγκαιότητα κατάργησης της βίζας για τους Ρώσους τουρίστες αναφέρθηκε την Τρίτη το βράδυ 27/4/2021 μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γνωστού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Ελλάδα από 14 Μαΐου προχωρά στο άνοιγμα του τουρισμού με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ξένους τουρίστες υπό τον όρο ότι αυτοί είτε θα είναι εμβολιασμένοι είτε θα διαθέτουν αρνητικό test covid.

Ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ να καθορίσουν κατά την απόλυτο κρίση τους τους υγειονομικούς όρους οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται κατά την είσοδο στην επικράτειά τους τουριστών που προέρχονται από την ΕΕ και από τρίτες χώρες. Από την άλλη πλευρά η ΕΕ έχει αρμοδιότητα καθορισμού των μη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων διέλευσης των τουριστών από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με έμφαση στις διατυπώσεις που αφορούν στα διαβατήρια, τη βίζα κλπ.

Επομένως η Ελλάδα ορθώς προχώρησε στο άνοιγμα του τουρισμού από 14 Μαΐου χωρίς να αναμένει τις όποιες υγειονομικές συστάσεις εκ μέρους της ΕΕ στο ζήτημα αυτό, συστάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας εκ μέρους της ΕΕ. Για τους ίδιους λόγους η Αθήνα δεν ήταν υποχρεωμένη να αναμείνει οποιονδήποτε σχετικό συντονισμό των κυβερνήσεων της ΕΕ για το άνοιγμα του τουρισμού. Πολύ δε περισσότερο καθώς το άνοιγμα του τουρισμού, πάντοτε με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση της χώρας ενόψει των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Άλλωστε επισήμανε ο Νότης Μαριάς τα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας ανήκουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Ακόμη και στη Γερμανία το ζήτημα της λήψης υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανήκει στις αρμοδιότητες των κρατιδίων και όχι στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπως είναι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Ρώσοι τουρίστες. Μάλιστα σε σχέση με τους Ρώσους τουρίστες επανάφερε την πρότασή του για κατάργηση της βίζας προκειμένου να διευκολυνθεί η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Νότης Μαριάς στις 17 Απριλίου 2021 και με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην Ρωσία είχε επισημάνει σε δηλώσεις του σε ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει την υποχρέωση βίζας για τους Ρώσους τουρίστες και να δέχεται την είσοδό τους στη χώρα μας με απλή επίδειξη διαβατηρίου και φυσικά με την τήρηση των όρων του οικείου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Οι δηλώσεις αυτές του Νότη Μαριά έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας και προβολής στη Ρωσία και φιλοξενήθηκαν σε δεκάδες ρωσικά sites.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook