Η νέα Πενταμερής δίνει άλλοθι στην Τουρκία ότι δήθεν βρίσκεται σε διάλογο για το Κυπριακό, υποστηρίζει ο Νότης Μαριάς

«H νέα Πενταμερής την οποία ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δίνει άλλοθι στην Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2021», επισήμανε σε δηλώσεις του στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, καθηγητής Θεσμών της ΕΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Νότη Μαριά:

«Έπεσαν οι μάσκες στην Πενταμερή η οποία μάλιστα συγκλήθηκε τρεις μόλις ημέρες μετά την επέτειο του ΟΧΙ στο κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Μια Πενταμερή στην οποία σύρθηκαν Ελλάδα και Κύπρος μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 για συνέχιση των δήθεν διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στην ουσία η Πενταμερής αλλά και η συνακόλουθη χθεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα Πενταμερή σε δύο-τρεις μήνες παρά το ναυάγιο της Πενταμερούς και παρά τις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δίνει άλλοθι στην Τουρκία ότι δήθεν βρίσκεται σε διάλογο για το Κυπριακό. Έτσι τόσο ο συνεχιζόμενος προσχηματικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας όσο και η νέα Πενταμερής θα αξιοποιηθούν από τη Γερμανία και τις άλλες φιλοτουρκικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2021 προκειμένου να αναβληθεί για άλλη μια φορά κάθε συζήτηση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσήλθαν στην Πενταμερή και αφού δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται πλέον τις πάγιες θέσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για το Κυπριακό, επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τις θέσεις τους για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η Πενταμερής δεν πρόκειται να κάνει τίποτε άλλο παρά να ξεπλύνει την Άγκυρα και να της δώσει το άλλοθι ότι δήθεν συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Από την πλευρά μας είχαμε διαφωνήσει με την Πενταμερή καθώς αυτή έγινε ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ερντογάν πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν αναγνωρίζει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα σε επίπεδο ΟΗΕ με προκλητικό και παράνομο τρόπο επιχειρεί πλέον να αξιοποιήσει τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στην Πενταμερή προκειμένου να νομιμοποιήσει την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το ψευδοκράτος του Αττίλα.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω επανειλημμένα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια, το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα εισβολής και κατοχής και για τον λόγο αυτόν απαιτούμε άμεσα την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση των αποικιοκρατικών ρυθμίσεων των δήθεν εγγυήσεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη και Δημοκρατική χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς δήθεν εγγυήτριες δυνάμεις.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για να κλείσουμε το δρόμο στο νέο σχέδιο Ανάν που επιχειρείται να δρομολογηθεί μέσα από τη νέα Πενταμερή».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook