Σαμαράς: Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να συρρικνωθεί
Παρέμβαση σε συζήτηση του think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μέλλον της Ευρώπης
Ο πρώην πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η δημοκρατία στην Ε.Ε. κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολιτικά ασήμαντη για τους πολίτες της.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens Center, με θέμα «Ζωτικά Ερωτήματα για το Μέλλον της Ευρώπης», και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι επαρκώς προστατευμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, απαντά: «Ναι, αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι που καθορίζουν τη συλλογική μας κουλτούρα. Το ποιοι είμαστε, πώς έχουμε εξελιχθεί μέσω της Ιστορίας και πού πηγαίνουμε. Και όχι, δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. Επειδή διατρέχουν τον κίνδυνο να διαβρωθούν από ομάδες της αυταρχικής ακροδεξιάς που υπονομεύουν τη Δημοκρατία ή της «πολιτικά ορθής» ακροαριστεράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή».
Στις τοποθετήσεις του,εμφανίστηκε προβληματισμένος αναφορικά με την πορεία της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «εάν δεν υπάρξει σωρεία αλλαγών στη λειτουργία της Ένωσης, το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να συρρικνωθεί». Όπως τόνισε, η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η τυχόν μετατροπή της Ευρώπης σε «πολιτικά ασήμαντη για τους πολίτες της», ενώ παρέθεσε τις σκέψεις του για τους τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους οποίους «απαιτείται μία νέα πολιτική», μεταξύ των οποίων είναι και ο τομέας της παράνομης μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας.
Όσον αφορά δε το μεταναστευτικό και τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ μιας συντηρητικής πολιτικής, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε μία πολιτική για την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ενότητα και η ενσωμάτωση στην Ευρώπη δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να ελέγχουμε τα όριά μας και να επεκτείνουμε την επιρροή μας πέρα από τα όριά μας. Εάν χάσουμε τον έλεγχο στην ενδοχώρα μας, θα σπάσουμε και θα διαλυθούμε. Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική για την προβολή των προτεραιοτήτων ασφαλείας μας στο εξωτερικό».
Ολες οι Ειδήσεις
- Πλατεία Βικτωρίας: Καταγγελία για την άγρια επίθεση που δέχτηκε 80χρονη γυναίκα με την κόρη της στο δρόμο – Της έσπασαν τη μύτη, είχε μώλωπες και πληγές σε όλο της το σώμα»
- Η «GrandeLeague» επιστρέφει στο OPEN για τη 2η σεζόν της!
- Κατερίνα Δαλάκα – Θέμης Αμβροσιάδης: Αγκαλιές και φιλιά στη Μύκονο – Βίντεο
- Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Εγώ δεν έχω χάρισμα να λέω ψέματα με πλατύ χαμόγελο, έχω πάει σε δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο
- Σίσσυ Χρηστίδου: To πάρτι για τα γενέθλια της – “Αν αναρωτιέσαι σε ποια ηλικία σταματάς να νοιάζεσαι… είναι τα 46!
- Θεσσαλονίκη: Λαοθάλασσα στη συναυλία του Ρέμου – Με το «Ανήκω σε μένα» αποχαιρέτησε το Μαζωνάκη – Το ατύχημα της Γαρμπή (βίντεο)
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» – Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελλόριζο (βίντεο)
- Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Οι δύο γαιτροί ήθελαν να μεταφέρουν τα μηχανήματα για την πλασμαφαίρεση σε πολυτελή ξενοδοχεία στις Κυκλάδες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook