Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νέα κριτική κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σημειώνοντας ότι «τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν χωρίς να έχει γίνει τίποτα στο μεσοδιάστημα που να δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε την επιτακτικότητα δρομολόγησης προσλήψεων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» εκτιμώντας με βάση τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών ότι «αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα τουλάχιστον 15.000 προσλήψεων το επόμενο διάστημα σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι αναπληρωτές. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα 5.000 + 5.000 για το 2020 και το 2021, «δεν προχώρησε ή προχώρησε καθυστερημένα, προφανώς με τα δεδομένα που έχουν προκύψει ούτε αυτό το πρόγραμμα θα ήταν επαρκές». »Χρειάζεται μια άλλη οπτική συνολικά για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τον περισσότερο χρόνο με κλειστά σχολεία φέτος και ότι όχι μόνο ανοίγουν όπως έκλεισαν, όπως είπε, αλλά και «με αυξημένο τον ανώτατο αριθμό μαθητών στις τάξεις του δημοτικού -λόγω της καλοκαιρινής νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και με μοναδικό όπλο τα self test που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απολύτως συμπληρωματικό δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία». Πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες, θα έπρεπε να είναι ένα μέλημα της κυβέρνησης «που δεν έγινε».

Στο στόχαστρο της κριτικής του βρέθηκαν και οι πρόσφατες συμβάσεις που υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας. «Επιδεικνύουν και εξαιρετική επιδεξιότητα στο να προωθούν συμβάσεις με εταιρείες όπως η Cisco για την τηλεκπαίδευση, που πέρα από το ότι επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο δημιουργούν και πολύ μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων», είπε για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών «απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί κι αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα». Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται το έδαφος για την ομαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς» και πως «έχοντας ως δεδομένη την απραξία της κυβέρνησης το προηγούμενο καλοκαίρι, που ουσιαστικά δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για να προετοιμαστεί το έδαφος για όλο αυτό που θα συνέβαινε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να μην ξανασυμβεί αυτό». Έκανε λόγο για παιδαγωγικές ανισότητες και αρκετά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι «η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία», για να τονίσει ότι «αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν στη νέα σχολική χρονιά με ένα μεγάλο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας ιδιαίτερα των αδύνατων μαθητών και ιδιαίτερα των μικρών τάξεων». «Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ενισχυτική διδασκαλία για να μη μεγαλώσουν οι ανισότητες», είπε.

Ο γγ της ΔΟΕ είπε ότι «τα κενά στην εκπαίδευση είναι πάρα πολύ μεγάλα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φέτος είχαμε 30.000 αναπληρωτές και είχαμε και αποχωρήσεις πάρα πολλών εκπαιδευτικών με συνταξιοδοτήσεις, αυτός ο αριθμός θα προσεγγίσει περίπου τις 40.000. Οι 5.250 διορισμοί που είναι προγραμματισμένοι για φέτος, είναι σταγόνα στον ωκεανό επί της ουσίας». Πρόσθεσε ότι κατά τη ΔΟΕ, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει όλοι οι μόνιμοι διορισμοί και οι φετινοί και αυτοί που έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου, να γίνουν φέτος, ώστε τα κενά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Όπως σημείωσε ακόμη,  η γενίκευση του προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς υπάρχει ένα μικρό ποσοστό δήμων -ωστόσο μεγάλων δήμων της χώρας- που δεν την έχει υλοποιήσει και πως η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει σε όλη τη χώρα.

Ο γγ της ΔΟΕ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που «απ’ ό,τι διαβάζουμε όλοι από τις διαρροές στα ΜΜΕ θα δημιουργήσουν ένα τοπίο που θα φέρει πολύ δύσκολες καταστάσεις για τους εργαζόμενους και θα γυρίσει τη χώρα σε περασμένα χρόνια». Είπε ότι «θα πρέπει όλοι να εντείνουμε την αντίσταση μας απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα που δεν θα πρέπει να κατατεθεί και που αν κατατεθεί θα πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη».

Συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Κυβέρνηση και Υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύουν και μια εξαιρετική επιδεξιότητα στο να προωθούν συμβάσεις με εταιρείες όπως η Cisco.Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο διάστημα κλειστών σχολείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναλειτουργία τους, ωστόσο τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, με μοναδικό «όπλο» τα self test, ένα μέτρο χρήσιμο αλλά συμπληρωματικό. Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες, θα έπρεπε να ήταν ένα μέλημα της κυβέρνησης. Το πολύ κρίσιμο θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μία διαδικασία δρομολόγησης προσλήψεων στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα τουλάχιστον 15 χιλιάδων προσλήψεων το επόμενο διάστημα, τότε σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια θα πρέπει να είναι αναπληρωτές. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι η σύγχρονη απάντηση και όχι πολιτικές που κατακερματίζουν την Εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, τα δημόσια αγαθά.

Posted by Alexis Tsipras on Monday, May 10, 2021

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook