Τι απάντησε για το εργασιακό νομοσχέδιο και την κριτική που δέχεται

Στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή του εργασιακού νομοσχεδίου και την κατάργηση του οκτάωρου απάντησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε. Να σας το πω τελείως ανοιχτά, δεν γίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μην κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι σπατάλη χρόνου» ανέφερε ως προς τις αντιδράσεις που δέχεται.

Όπως διευκρίνισε, δίνονται δύο δυνατότητες από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση.

Όσον αφορά τις υπερωρίες υπογράμμισε ότι αυξάνονται από 96 ώρες για τις βιομηχανίες και 120 το χρόνο για τις υπηρεσίες στις 150 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία.
«Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είπε πως εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Στο ζήτημα της μη εφαρμογής της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακών εργοδοτών σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας και θα είναι είτε κάποια εφαρμογή (app) είτε κανονική κάρτα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το ωράριο εργασίας θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ το οποίο θα γίνει ανεξάρτητη διοικητική αρχή.
Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος με τις αιτίες που καθιστούν άκυρη μια απόλυση.

Ο υπουργός ανέφερε ότι προστίθεται η προστασία σε πατέρες για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ενώ εάν ένας εργοδότης απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν δέχθηκε διευθέτηση εργασίας ή υπερωρίες, τότε η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Αναφορικά με την συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για το θέμα στα τέλη Ιουλίου καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη όπως προβλέπει ο νόμος 4193 και γίνονται εισηγήσεις από επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, την ΤτΕ και άλλους φορείς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook