Τσίπρας: Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η υποβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας
«Το ΣΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο βαθμό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε
Τις έντονες επιφυλάξεις του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.
Με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που βρίσκεται σε διαβούλεση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία, απελευθερώνει τις υπερωρίες και θεσμοθετεί μάλιστα να είναι απλήρωτες», αλλά ότι «επιχειρεί να παγιώσει μία αντίληψη στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον έλεγχο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων».
Μιλώντας στους εργαζομένους του Υπουργείου Εργασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η δουλειά που είχε γίνει στο ΣΕΠΕ τα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση» απέδειξε ότι η άσκηση ελέγχου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων «δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας των κρατικών λειτουργών αλλά πολιτικής βούλησης».
«Δόθηκε έτσι η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να κερδίσουν από τον έλεγχο, από την εφαρμογή δηλαδή των δικαιωμάτων τους» σημείωσε και πρόσθεσε πως «το ΣΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο βαθμό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμώντας πως πρόκειται για «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα εργασιακά, επεσήμανε πως οδήγησε στη μείωση της ανεργίας κατά 10%, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον τόνισε πως «μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 8,9%, που αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το καταφέραμε χάρη σε εσάς, χάρη στο ΣΕΠΕ».
«Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκατ. αδήλωτες ώρες υπερεργασίας μέσα από την ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε πως μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που «από την πρώτη μέρα έδειξε τις προθέσεις της με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης». Πρόσθεσε πως «κυρίως έδειξε τις προθέσεις της και απέναντι στο ΣΕΠΕ μέσα από την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας και την υποβάθμισή του σε Γενική Διεύθυνση».
Με αφορμή την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει «πολλά ερωτηματικά ως προς το στόχο αυτής της παρέμβασης», καθώς όπως είπε «το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ, με την οποία συγκρίνεται. Το κρίσιμο είναι να αποφασίσουμε ποια είναι η πολιτική μας βούληση και ποιος ο στόχος του ΣΕΠΕ». Πρόσθεσε πως διατηρεί επιφυλάξεις για τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, καθώς «η χώρα έχει υπερπληθώρα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Γενική Γραμματεία με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα και θα εκπονεί το υπηρεσιακό του έργο»
Ολες οι Ειδήσεις
- Αυξήσεις από σήμερα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα μετά από τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ – Αναλυτικά παραδείγματα
- Βαρβαρότητα στην Ινδονησία: Παράνομο ζευγάρι τιμωρήθηκε με 140 ραβδισμούς, λιποθύμησε η γυναίκα – Φωτογραφίες
- Λιόν – ΠΑΟΚ 4-2: Πάλεψε με δέκα παίκτες ο «Δικέφαλος του Βορρά» αλλά λύγισε στο φινάλε
- Παναθηναϊκός – Ρόμα 1-1: Ο Ταμπόρδα έφερε χαμόγελα, οι Ιταλοί είπαν την τελευταία λέξη
- Δημοσκόπηση MRB: Έπεσε την 3η θέση το ΠΑΣΟΚ, 2η η Πλεύση Ελευθερίας, στις 16 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Η τάση για Καρυστιανού και Τσίπρα
- Η Έλενα Παπαρίζου στην πρώτη περιοδεία του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
- Θεσσαλονίκη : Στην Τούμπα συνοδεία μηχανοκίνητης πορείας οι σοροί των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ – Συγκινητικός αποχαιρετισμός με συνθήματα και καπνογόνα (βίντεο)(βίντεο)
- Χρήστος Δάντης για το «Number One» της Παπαρίζου: Μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ακόμα και παιδικό τραγούδι» (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook