Η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική, τόνισε ο ίδιος

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Αρχικά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη σταδιακή ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενας ρόλος που αξίζει να ενισχυθεί περισσότερο, διότι όπως συζητάμε εξάλλου και σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες κοινοτικές τομές που έχουν συντελεστεί: από την κοινή άμυνα στην πανδημία, τους εμβολιασμούς, το ενιαίο πιστοποιητικό COVID-19, μέχρι φυσικά την εμβληματική πρωτοβουλία, την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός θεσμός.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων με κοινωνική φροντίδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς.

«Ο αγώνας για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και την περιθωριοποίηση του λαϊκισμού, είναι ένας αγώνας κοινός και συνδέεται και με την καλλιέργεια αυτού που αποκαλούμε: Κοινού Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως η επιστροφή στην Ελλάδα είναι σαν την επιστροφή «στο σπίτι μας».

Με αφορμή τον εορτασμό τον 40 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για ανάγκη για από κοινού στοχασμό των προκλήσεων του μέλλοντος, σημειώνοντας πως οι δεκαπέντε μήνες που προηγήθηκαν δίδαξαν πολλά.

«Μας έδωσαν πολλά μαθήματα. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να εργαστούμε γύρω από κοινά εργαλεία. Μας δίδαξαν, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι θεσμοί των Βρυξελλών αλλά και οι εθνικοί θεσμοί. Πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την περίοδο αυτή η ΕΕ κατάλαβε και τι είναι αυτό που θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα.

Όσον αφορά στο Νext Generation και στα σχέδια ανάκαμψης εκεί εξέφρασε την ικανοποίησή του όμως στον τομέα της υγείας και της μετανάστευσης, τόνισε, πως δεν υπάρχει ικανοποίηση.

«Σήμερα, με τα σχέδια ανάκαμψης η Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια. Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν φτάνει αυτό, γιατί συνειδητοποιούμε ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν. Γι’ αυτό, αγαπητέ, Κυριάκο με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, πραγματικά, συνειδητοποίησες ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα» σημείωσε.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η τελευταία επίσκεψη του Σασόλι στην Ελλάδα ήταν εν μέσω μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης.

«Και τότε η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης. Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνει: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι» ανέφερε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα πρέπει δώσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή πρόκληση.

«Σαφώς υποστηρίζουμε το νέο αυτό Σύμφωνο, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι. Κανένας δεν πρέπει να επιτρέπει να μην υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση, σε αυτό το φαινόμενο κυρίως στις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες σε αυτό» απάντησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σασόλι.

Τέλος, σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να καταδείξει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα και πρόσθεσε πως περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook