Εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Στο Ζάππειο γιορτάστηκε η επέτειος συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, που σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το παρών έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της Ελλάδας η ένταξη στην ΕΕ

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της. Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας. Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας. Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης».

«Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά- Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας, τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρα μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε πως η ένταξή της χάραξε ένα σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της στον πολιτισμό. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης». Η Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε και προσέθεσε πως «βλέποντας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Μισέλ: Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία

Το μήνυμα πως η Ευρώπη διαμορφώθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη και ότι «δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως εσείς επιλέξετε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη» έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρα μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του στα ελληνικά ο Πρόεδρος της ΕΕ. Σημείωσε πως η Δημοκρατία και Ελευθερία είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, είναι οι αξίες που πρέπει να μας οδηγούν.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, είπε πως είχε διττό μήνυμα. Η εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν επιστροφή στις ρίζες για τους Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως ήταν επιστροφή στις ρίζες τους, επειδή η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε πως σήμερα με την παρουσία του στην εκδήλωση αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και αναγνώριση για τη μοναδική θέση που κατέχει η κλασσική Ελλάδα όχι μόνο στην προσωπική του παιδεία και ταυτότητα, αλλά κυρίως στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ένα σκίτσο του Σωκράτη στο γραφείο του τού υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί

«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο, στην τελετή για τα 40 χρόνια Ελλάδα-ΕΕ, αλλά και την έναρξη του εθνικού διαλόγου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. «Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πολίτευμα που μας ενώνει όλους», τόνισε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο Ζάππειο Μέγαρο υπεγράφη η Συνθήκη Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979, «αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Το όραμα του ήταν να θωρακίσει και να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, που το έθνος είχε διακηρύξει ήδη με την Επανάσταση του 1821, την πρώτη ευρωπαϊκή εθνική επανάσταση», σημείωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδος και Ευρώπης «πολυκύμαντη» και τόνισε πως «η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή».

«Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.
Και πρόσθεσε πως η χώρα μας άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ «όταν έφτασε κοντά στην ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

«Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της», υπογράμμισε.
«Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα», επεσήμανε

«Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαλέξουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό γυρνάμε πάλι πίσω στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, γυρνάμε στη δημοκρατία, στο διάλογο, στον ενεργό πολίτη», προσέθεσε και κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα.

Στο Ζάππειο σήμερα ήταν παρόντες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών η δασκάλα που διδάσκει έναν και μόνο μαθητή στο νοτιανατολικό της άκρο της Ένωσης, στο νησάκι των Αρκιών, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακόμη παρόντες ήταν εκπρόσωποι παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου, μετανάστες, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον, εκπρόσωποι μειονοτήτων, εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, εργαζόμενοι που πάλεψαν ακούραστα απέναντι στην πανδημία και φυσικά προσωπικότητες που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Ελλάδας.

«Χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης κλείνοντας την ομιλία του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook