Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρωινή εκπομπή του MEGA...

«Υπάρχει σαφέστατα η βούληση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ότι θα αποφύγουμε μια κρίση ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού. Ότι η ευρύτερη πίεση που ασκείται στην Τουρκία έχει αποτέλεσμα και στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ότι έγιναν ευρωτουρκικά, σημαίνει ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η Τουρκία έχει μπροστά της ένα δύσκολο 15μερο. Η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ξεκινούν μια βάση drones στην Κύπρο που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να δώσουν χρήματα στους Κούρδους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Το μήνυμά μας είναι ότι επιθυμούμε εποικοδομητικό διάλογο χωρίς απειλές και εντάσεις. Η βάση είναι μια αυτή του διεθνούς δικαίου. Αν η Τουρκία προσέλθει με αυτή τη λογική στις επόμενες συναντήσεις θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός» υπογράμμισε.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Ο κ. Τσαβούσογλου να κοιτάξει να κάνουμε μια πρόοδο… Η διαφορά μας είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο. Όταν δύο χώρες διεκδικούν την ίδια υφαλοκρηπίδα έχουν τρεις λύσεις. Ο πόλεμος, ο διάλογος και η Χάγη. Η μόνη εφικτή λύση είναι να πάμε στη Χάγη. Το δικαστήριο ό,τι αποφασίσει θα είναι υποχρεωτικά αποδεκτό και για τους δύο. Η Τουρκία δεν την επιθυμεί τη Χάγη γιατί η Τουρκία ξέρει ότι η βασική λογική της Χάγης βασίζεται στο δίκαιο της θαλάσσης» σημείωσε.

«Για να πάμε στη Χάγη θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τι θα πάμε στη Χάγη. Εδώ δεν είναι τόσο δύσκολα αλλά είναι θέμα βούλησης. Η Τουρκία πιέζεται πολύ. Υπήρξε μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Καραμανλή – Ντεμιρέλ αλλά όταν επέστρεψε στην Τουρκία δεν του το επέτρεψαν. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά όμως. Τώρα είναι η ώρα της επιθετικής διπλωματίας. Το θέμα των υδρογονανθράκων έρχεται χαμηλά. Κινούμαστε πλέον σε διαφορετικές πηγές ενέργειας. Για θέματα κυριαρχίας δεν θα πάει στη Χάγη καμία κυβέρνηση. Σας μιλάω για την υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει μια φιλολογία στην Ελλάδα που οι Τούρκοι θέτουν πολλά θέματα κι μεις τίποτα. Εμείς θέτουμε το θέμα του πυρηνικού σταθμού, θέματα της Ίμβρου και της Τενέδου. Εμείς τώρα πάμε να βρούμε τα θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook