Το βίντεο Πολάκη - Η παραδοχή Τσακαλώτου - Η νέα ρητορική και η σιγουριά για εκλογές το Φθινόπωρο

Πριν από μερικές εβδομάδες ένα βίντεο του Παύλου Πολάκη από την τηλε-εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης – Υμηττού, προκάλεσε αίσθηση. Η διαρροή του αποσπάσματος έγινε από το γαλάζιο σάιτ της Ομάδας Αλήθειας:

«Μετά που βγήκαμε από τα μνημόνια δεν ανακουφίσαμε στρώματα τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος. Εμείς πη….με στη φορολογία και στο ασφαλιστικό το ανώτερο 20% των μεσαίων στρωμάτων, το οποίο όμως έχει μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα και από εκεί χάσαμε… Μην το κουβεντιάζουμε. Επειδή εμείς στηρίξαμε τη φτώχεια πήραμε 32%. Επειδή γ…με τους μεσαίους πήραν οι άλλοι 40%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί χαθήκαν οι εκλογές του 2019.

Αν αφήσουμε στην άκρη το αντιδεοντολογικό της διαρροής, τότε τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι αρκετά. Φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει πια τη σημασία της λεγόμενης μεσαίας τάξης και προχωρούν -όχι μόνο στην αυτοκριτική τους- αλλά και στη προσέγγισή της.

Πολλοί έσπευσαν να συσχετίσουν την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη με τις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και το καλοκαίρι ο βουλευτής Χανίων είχε ασκήσει κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην ελάφρυνση των μεσαίων από τα χρήματα του μαξιλαριού των 37 δισ. Η αλήθεια είναι ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που κατάλαβαν τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εθνικές εκλογές…

Ο απολογισμός του Φλεβάρη

«Επιδείξαμε σχετική ολιγωρία ως προς το τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα «μεσαία τάξη», ποια υπήρξε διαχρονικά και ποια είναι σήμερα η θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό, σε τι κατηγορίες διαιρείται αυτή, ποιες είναι οι ιδεολογικές ορίζουσες και ποιες οι προσδοκίες κάθε κατηγορίας και πώς μπορεί να συμπτυχθεί συγκεκριμένα το κοινωνικό μέτωπο που επιδιώκει να εκπροσωπεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο του απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι.

Μπορεί παραδοσιακά η Αριστερά να αρέσκεται για πολλούς, σε κείμενα με άκρως ιδεολογική και κάποιες φορές περίπλοκη χρήση της γλώσσας, όμως φαίνεται πως η αυτοκριτική και …η αντίληψη της πραγματικότητας είχε ξεκινήσει από τότε. Και ίσως από πιο πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μερικές εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές είχαν προχωρήσει σε εξαγγελίες ελάφρυνσης αρκετών κοινωνικών στρωμάτων από το Ζάππειο. Για πολλούς όμως, αυτή η κίνηση έγινε αργά…

Μάλιστα, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την απόφαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά και πολιτικά η ΝΔ, αφού το φθινόπωρο είχε ήδη αλλάξει η κυβέρνηση.

«Ίσως μπορούσαμε να κάναμε περισσότερα»

Θέση για το θέμα, μετά τη διαρροή του βίντεο του Παύλου Πολάκη, πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της Κυριακάτικης Kontranews: «…μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, όποιον ορισμό και αν διαλέξει κανείς, από το 2010 έως το 2014 είδε μια μείωση του εισοδήματός της κατά περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι τεράστιο ποσό. Τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση. Να δεχτώ ότι η αύξηση ήταν μικρή, να δεχθώ ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, αλλά να δεχθείτε και εσείς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση και μια χρεοκοπημένη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να μειώσουμε τις ανισότητες, να ενισχύσουμε την δημόσια υγεία, να βελτιώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των μικρών και των μεσαίων. Και αυτό ο κόσμος της μεσαίας τάξης αρχίζει να το αντιλαμβάνεται».

«Από τη μια πλευρά, η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης από την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διά των αρμόδιων Υπουργείων, είναι ένα γεγονός καταγεγραμμένο, που εκφράστηκε εκλογικά. Δεν νομίζω ότι μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς» υποστήριξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Καραγιάννη μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο Bigpost και συμπλήρωσε:

«Αν πραγματικά, λοιπόν, θέλει κανείς να είναι αντικειμενικός, οφείλει να παραδεχτεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην πέτυχε μεν όλα όσα υποσχέθηκε μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, κατάφερε όμως να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα της προηγούμενης περιόδου και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις για μία πολύ καλύτερη επόμενη τετραετία».

Η επόμενη μέρα

Πλέον στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τα «λάθη» του παρελθόντος. Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ, δεν μετανιώνουν σε καμία περίπτωση για την επιλογή τους να στηρίξουν την ακραία φτώχεια που ήταν σε έξαρση όταν ανέλαβαν την εξουσία, όμως παραδέχονται πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα για τη μεσαία τάξη.

Και τώρα στη ρητορική τους αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Από τη μία κατηγορούν την κυβέρνηση – και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – επειδή δεν έκανε πράξη τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και από την άλλη στις προτάσεις τους για την οικονομία δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

Και όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν σίγουροι πως θα στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Άρα θεωρητικά ετοιμάζονται για μια ακόμα προεκλογική περίοδο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook