Η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στη Βουλή, άσκησε σφοδρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Σήμερα θα μιλήσουν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί και η «μάχη» για το εργασιακό νομοσχέδιο θα κορυφωθεί με ονομαστική ψηφοφορία μετά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στο μεγάλο στοίχημα της δημιουργίας νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, κάνοντας αναφορά σε  σύγχρονες ρυθμίσεις που  αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για ένα νομοσχέδιο που δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο», εστιάζοντας σε μια σειρά θετικών διατάξεων. Αυτό που σημειώνεται είναι πως το νομοσχέδιο στηρίζει την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την ισότητα των φύλων στην εργασία, ενώ παράλληλα προσβλέπει στην άρση αδικιών του παρελθόντος.

Μεταξύ των διατάξεων στις οποίες δίνεται βαρύτητα είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η άδεια στους νέους πατέρες, η προστασία των εργαζόμενων σε delivery καθώς και η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ειδικότερα προβάλλονται ως πλεονεκτήματα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου-ολετήρα όπως το χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη του παρέμβαση στο Κοινοβούλιο μετά την παρεμπόδισή του από τον Πρόεδρο κ. Τασούλα να μιλήσει την προηγούμενη Παρασκευή για να καταγγείλει τον πρωθυπουργό και την άρνησή του να δώσει εξηγήσεις για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το εργασιακό δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο το οποίο προσωρινά καλύφθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας αναπτύσσοντας πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν καν στα χρόνια των μνημονίων και την πίεση του ΔΝΤ. Θα τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί» την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και θα επισημάνει ότι εάν η ΝΔ εξέλαβε ως αδυναμία ή αδράνεια την υπεύθυνη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης τώρα θα διαπιστώσει ότι έκανε λάθος. Αναμένεται συγχρόνως να καταγγείλει τις θατσερικής εμπνεύσεως πολιτικές που εφαρμόζονται και αποτυπώνονται τόσο στο πτωχευτικό, όσο και στο εργασιακό και ασφαλιστικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σφοδρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται να ασκήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να «ξηλώσει» το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζόμενων που θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επαναλάβει ότι οι προωθούμενες διατάξεις συντάχθηκαν καθ υπόδειξη του ΣΕΒ ενώ επίθεση αναμένεται να εξαπολύσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Χατζηδάκης: «Δέχομαι επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρα – Βγάζετε εμπάθεια και μίσος»

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής χτες υπεραμύνθηκε του νέου εργασιακού νομοσχεδίου…

«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα! Τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις που έχω δεχθεί σε κάποιο βαθμό και εδώ ήταν πολιτικές, όχι προσωπικές, στην πλειονότητά τους όμως είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από το ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε εμπάθεια και μίσος! Αδιαφορώντας ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται έχει οικογένεια, διαδρομή και παρουσία! Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από τους πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 2007 που κατεβαίνω, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα τη 1η θέση βόρειο τομέα Αθηνών! Βγήκε χθες ο αρχηγός σας, δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία, και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια, έχει πάρει διαζύγιο! Όμως όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η χώρα «γλίτωσε» 1 εκατ. ευρώ τη μέρα από την πώληση της Ολυμπιακής, για τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ αλλά και για τη μετοχή της ΔΕΗ που «ανέβηκε η αξία της από τα 1,2 ευρώ στα 9 ευρώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook