Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Υπό προϋποθέσεις η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής.
Στο Κυπριακό, την εκστρατεία εμβολιασμού και την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο.
Πρώτον στη συζήτηση που θα έχουμε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών να απορρίπτεται επί της αρχής, διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο», ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός.
«Στο ζήτημα τώρα του Covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από 1ης Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί η με μεγαλύτερη άνεση ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος, ο κύριος Φαουτσι, ότι ‘Είστε εμβολιασμένοι; Είστε ασφαλείς. Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε’. Τόσο απλά τόσο καθαρά», είπε ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία είμαι ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ευρωπαϊκής ένωσης – Τουρκίας πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να παίξει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία πρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: πρώτα από όλα η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ολες οι Ειδήσεις
- ΕΡΤnews: Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράν και η πίεση ΗΠΑ στη Γροιλανδία στην εκπομπή «Forcé» – 13.01.2026
- Παύλος Ασλανίδης για Μαρία Καρυστιανού: «Της ζητήσαμε να παραιτηθεί από Πρόεδρος του Συλλόγου – Μακάρι να βάλει τον Καραμανλή στη φυλακή»
- Μπλόκο Λάρισας: «Ζητάμε διάλογο με τους όρους μας – Κλιμακώνουμε, θα κλείσουμε τους δρόμους» – «Ο χρόνος τέλειωσε, θα εφαρμοστεί ο νόμος» διαμηνύει η κυβέρνηση – Ποιοι αγρότες θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό (βίντεο)
- Eurovision 2026: Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στον πρώτο Ημιτελικό, στις 12 Μαΐου
- Οι αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας λένε «όχι» στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Μαρίσσα Λαιμού – Συγκινεί η ανάρτηση τέσσερις μήνες από τον θάνατό της: «Φωτεινή ψυχή και ευγενική καρδιά»
- Ιστορικό Ρεκόρ Τηλεθέασης και Ψηφιακή Κυριαρχία για το ACTION 24 και το Athletiko
- Η Κατερίνα Καινούργιου για την αποχώρηση της από την εκπομπή λόγω της εγκυμοσύνης: «Πρέπει να κάτσω να αφοσιωθώ και λίγο» (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook