Με ρο νέο ασφαλιστικό εισφορές των ασφαλισμένων θα οδηγούνται σε «ατομικό κουμπαρά» και θα χτίζουν την προσωπική σύνταξη που θα λάβουν στο μέλλον, ενώ ο ασφαλισμένος θα εισπράξει τουλάχιστον τις εισφορές που πλήρωσε.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Δημιουργούμε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Τα περί ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δημιουργούνται οι ατομικοί κουμπαράδες όπου θα μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων, θα επενδύονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, και μετά από 30-40 χρόνια η σύνταξή τους θα βασίζεται στο σύνολο των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεών τους. Το σύστημα αυτό ήδη εφαρμόζεται σε μια πληθώρα χωρών», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποδώσεις των αγορών έχουν διακυμάνσεις. Αλλά όταν μιλάμε για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο επέρχεται εξομάλυνση. Οι επικουρικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που θα τους έδινε το υφιστάμενο σύστημα. Θα υπάρχει και “μαξιλάρι”. Η πρώτη εγγύηση είναι ότι στους παλαιούς συνταξιούχους δε θίγεται απολύτως τίποτα. Η δεύτερη εγγύηση που παρέχεται σε όσους μπαίνουν στο νέο σύστημα, είναι ότι η σύνταξή τους δε θα υπολείπεται των εισφορών που έχουν καταβάλει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακλόγλου.

«Μαζεύονται εισφορές που επενδύονται. Οι επενδύσεις είναι το καύσιμο της ανάπτυξης. Περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, και αύξηση μισθών αλλά και εισφορών. Έχουμε αναθέσει τρεις μελέτες, για τον υπολογισμό του κόστους, των μακροοικονομικών επιπτώσεων και τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύπτουν, και μία ανάλυση του δημόσιου χρέους ώστε να μην επιβαρυνθεί από τη μεταρρύθμιση», συνέχισε ο ίδιος.

«Όταν πάρουν σύνταξη τα άτομα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα είναι η εθνική, η ανταποδοτική και η επικουρική σύνταξη. Ο συνολικός κίνδυνος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χαμηλώνει πολύ από την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook