Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς με 178 ψήφους.

H Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο με 178 ψήφους υπέρ και 86 κατά για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Συνολικά ψήφισαν 277 βουλευτές, ενώ υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 178 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, 86 καταψήφισαν, 12 ψήφισαν παρών, ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.

Στην διαδικασία υπήρξε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ φαίνεται πως υπήρξε διαρροή μιάς  ψήφου από κάποιο βουλευτή ενός εκ των κομμάτων του κοινοβουλίου, που συντάχθηκε με το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τη στάση των κομμάτων, το άθροισμα του συνόλου των ψήφων υπέρ της παραπομπής Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο θα έπρεπε να είναι 180. Οι δύο διαρροές αναζητούνται, καθώς ένας από τους 180 έριξε άκυρο και ένας δεύτερος καταψήφισε. Λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας, πρακτικά δεν μπορεί να διακριβωθεί από ποιο κόμμα προέρχονται οι διαρροές. Ωστόσο, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης δήλωσε «μην ψάχνετε τις διαρροές στη ΝΔ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ.

Παππάς: «Η Ν.Δ. συγκρούστηκε με την αλήθεια»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Νίκος Παππάς τόνισε:

«Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Να δώσει απαντήσεις για τα sms στον Καλογρίτσα

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπογράμμισαν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Παράλληλα κάλεσαν τον πρώην υπουργό Ν. Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασσε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσας σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Θ. Πλεύρης: τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη του Ν. Παππά

Για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας έκανε λόγο ο κ. Θάνος Πλεύρης. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανέφερε στην τοποθέτησή του πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Χρειαζόταν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος , το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππας».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό για τον οποίο υπογράμμισε ότι «ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως «Λεβέντη μου» και «καμάρι μου»».

«Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά. Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τπον κ. Παππά. Ο Υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις ς συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης. «Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» ανέφερε για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως ο καλύτερος μάρτυρας της υπόθεσης είναι ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Πέραν αυτών είπε πως «με εντολή Παππά ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως την σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού» και συμπλήρωσε «Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο».

Αλέξης Τσίπρας: Επιχειρείτε να κτίσετε Ειδικό Δικαστήριο για τον πολιτικό σας αντίπαλο χωρίς ίχνος στοιχείου

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστίασαν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις.

Στη συζήτηση επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

O κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων παρωδία την προανακριτική για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, έκανε λόγο για κατάντια και ντροπή της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται γιατί απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.

O κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων παρωδία την προανακριτική για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, έκανε λόγο για κατάντια και ντροπή της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται γιατί απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.

«Λιποτάκτης και διχαστικός ο πρωθυπουργός»

«Σήμερα είναι μία ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση, για τη Βουλή και για τον πρωθυπουργό», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εστιάζοντας τα πυρά του στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Είναι ημέρα ντροπής για ένα πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από τα Γερούν γερά, όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει ότι τιμά… Μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και αισχρά ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτό για τον πατέρα μου».

Ακολούθως και αφού επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στη Βουλή, του καταλόγισε πολιτική δειλία και πρόσθεσε: «Αλλά και παραδοχή της πολιτικής του ήττας στο θέμα της προανακριτικής. Όπου για πρώτη φορά στη ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο».
«Αντί να συζητάμε για την επιδημία που θεριεύει, συζητάμε για το πώς θα κτίσετε ειδικό δικαστήριο για τον πολιτικό σας αντίπαλο χωρίς ίχνος στοιχείου. Λιποτάκτης ο πρωθυπουργός. Ήρθε χθες να μιλήσει στη Βουλή, ενώ ήξερε ότι είμαι εκτός Αθηνών, την ώρα που η πανδημία καλπάζει να μας μιλήσει για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65. Κρύβεται διαρκώς» σημείωσε ακόμα.

«Αστείο το κατηγορητήριο κατά του Παππά»

Σχετικά με το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά, ανέφερε πως «στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο σας στην προανακριτική, δεν θα κάτσει ο Νίκος Παππάς. Κάθεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διχασμού. Ο κ. Μητσοτάκης πυροδοτεί μια σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός δεν διασύρει τον κ. Παππά, τον ΣΥΡΙΖΑ ή εμένα, αλλά διασύρει κάθε έννοια Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει κανένα πολιτικό στίγμα, κάνει εξυπηρετήσεις. Στήσατε μια προανακριτική χωρίς στοιχεία. το κάνατε γιατί σας το ζητήσανε».

«Δεν μπόρεσαν να μας συγχωρήσουν ότι συμμετείχαν σε έναν έντιμο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό πληρώνει ο Παππάς. Ότι τους υποχρεώσαμε να συμμορφωθούν με τους νόμους που ισχύουν για κάθε πολίτη και επιχειρηματία σε αυτόν τον τόπο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «αστείο» το κατηγορητήριο κατά του κ. Παππά.
«Προσπαθήσατε να στήσετε ειδικά δικαστήρια για υπουργούς αλλά αποτύχατε. Στήστε δικαστήρια, είναι παράσημα για εμάς. Είναι τιμή μας. Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε ούτε ένα ευρώ πάνω μας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο έντιμη. Αυτό είναι που σας πονάει, ότι τα δικά μας στελέχη δεν έστηναν offshore και Panama Papers. Το ερώτημα μου είναι ότι μπορείτε να πείτε το ίδιο και για εσάς;» είπε ακόμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook