Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στη δευτερολογία του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Ούτε καταλάβατε μέχρι σήμερα τι έγινε στο Μάτι, στήνατε σόου ενώ ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Aπευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Αναγνώρισα με πολύ μεγάλο θάρρος τα λάθη που κάναμε. Δεν το ακούσατε κ. Τσίπρα; Είστε απολύτως αποφασισμένος να έρθετε να πείτε αυτά που θέλετε χωρίς συζήτηση. Δεν είστε το μέτρο σύγκρισής μου εσείς, θα είχα βάλει χαμηλά τον πήχη αν ήθελα να μοιάσω σε εσάς. Περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αυτό το καλοκαίρι. Δεν καταλαβαίνω το μαύρο χιούμορ που επιστρατεύσατε στην ομιλία σας ότι θα μας στείλει ο λαός στη ΝΔ το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε σφοδρότατα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τραγωδία στο Μάτι ανεβάζοντας τους τόνους της συζήτησης: «Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στο παρελθόν, με αναγκάσετε να το κάνω. Μιλάτε σε εσείς για ενσυναίσθηση, που στήνατε σόου εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί, που λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνουν τα 2.000 ευρώ της βοήθειας. Τι απαντάτε στην κάτοικο του Ματιού που έγραψε ότι δεν χρειάστηκε τώρα να δώσει κανείς DNA για να βρει τον δικό του άνθρωπο; Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι δεν καταλάβατε τι έγινε επί των ημερών σας εκείνο το βράδυ. Σας ασκήσαμε κριτική για την παντελή σας αδυναμία να εκκενώσετε το Μάτι και για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Στη μια μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Εύβοια και στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κ.Σπανός είπε πως ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι συνειδητά η πυροσβεστική άφησε τη φωτιά να επεκταθεί. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει πολιτική ηγεσία ή διοίκηση της πυροσβεστικής που θα δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Ναι έγιναν λάθη και στην Εύβοια, όταν αναγκαστήκαμε να πάρουμε εναέρια μέσα για την αναζωπύρωση στην Αττική. Άλλο όμως να αφήνετε υπονοούμενα ότι αφέθηκε να καεί».

Ξεκινώντας την δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

Σε μια απόπειρα κ. Βαρουφάκη να κάνω την συζήτηση πιο διαδραστική θα ξεκινήσω απαντώντας σας στα 3 ζητήματα που θέσατε στο τέλος ομιλίας σας. Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά άλλα θέματα κρίνω ότι κάποια από τα πράγματα που είπατε είναι ουσιαστικά:

Αναδάσωση, όλοι οι δασολόγοι μας συστείνουν ότι στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να προτιμήσουμε την φυσική αναγέννηση και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Πρέπει να δρομολογήσουμε και το έχουμε κάνει τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα. Να βάλουμε τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος, να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα και να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της. Εχετε δίκιο όταν λέτε ότι όπου και αν κοιτάξει κανεις στα δάση με πεύκα θα δει είτε παλιό δάσος είτε αναγεννημένο με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανακαούν και δεν θα υπάρξει βόσκηση. Η φυσική αναγέννηση λοιπόν θα ακολουθηθεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ακολουθηθεί τεχνητή αναδάσωση. Περιοχές ειδικά στη Βόρεια Εύβοια και θα προχωρήσουμε σε τεχνιτή αναδάσωση σε οικισμούς πέριξ δασών και πέριξ των ανακτόρων του Τατοϊου.

Αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα ως προς τις αναδασώσεις.

Ανεμογεννήτριες, ας συμφωνήσουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε στόχους οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρωκα χωρίς σημαντική συμμετοχή του αέρα και ήλιου.

Πρέπει να πετύχουμε 7 χιλ. μεγκαβάτ από ανεμογεννήτριες και το ερώτημα είναι που θα μπουν. Δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή που θα διαταράξουν το κλίμα της περιοχής. Υπάρχουν όμως περιοχές που δέχονται ανεμογεννήτριες. Ομως είναι αδύνατο να μιλάμε ότι θα πετύχουμε στόχους με ανεμογεννήτριες μόνο στην θάλασσα. Φυσικά θα τοποθετηθούν και εκεί γι’ αυτό και αναζητούμε τα σημεία για πλωτές ανεμογεννήτριες μιας και έχουμε μεγάλα βάθη.

Για αλλαγές χρήσης γης σας αντιστρέφω το ερώτημα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάποιοι καίνε τα δάση γιατί δεν θέλουν να μπουν ανεμογεννήτριες και αυτό επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ΣτΕ.

Θα συνεχίσω με τα ωραία που άκουσα από τον κ. Τσίπρα. Είναι πολύ κακή συνήθεια να μοιράζετε την ομιλία σας πριν τη δική μου και να την εκφωνείτε χωρίς να έχετε ακούσει τι θα πω.

Γράψατε κάποια πράγματα ότι δεν αναγνωρίζω τις ευθύνες χωρίς να έχετε ακούσει την ομιλία μου.

Δεν ακούσατε τις αναφορές μου για τα λάθη και το τι θα κάνουμε για να τα διορθώσουμε. Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα η συζήτηση που κάνουμε όταν έρχεστε αποφασισμένος να πείτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορούμε α κάνουμε συήτηση με αυτούς τους όρους. Ε[πι 45 λεπτά πυροβολείτε αμφισβητώντας τον χαρακτήρα μου και την ικανότητά μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε αλλά μην περιμένετε μετά να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης.

Αναφέρθηκα για ένα συγκεκριμένο περιστατικό στα Βίλια και σας ρώτησα τι κάναμε λάθος και πιάνεστε από αυτό για να πείτε ότι δεν αναγνωρίζω την συγγνώμη που είπε.

Σας επαναλαβάνω, η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και υποχρέωση. Δηλώνει και την θλίψη μου αλλά και την ευθύνη και βούληση να τα κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook