Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα κάνει την εμφάνισή της ιδιαίτερα απειλητική και οι διάφορες πολυεθνικές του εμβολίου πλασάρουν συστηματικά την ιδέα μιας «τρίτης αναμνηστικής δόσης» εμβολίου, μεγάλη διεθνή προβολή αποκτά η είδηση ότι κρίθηκε παραδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπ΄ αρίθμ.0127/2021 Αναφορά του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για τη σκανδαλώδη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με την Astra Zeneca.

Έτσι σημαντικά sites με ανταποκρίσεις τους στα αγγλικά και στα ρωσικά αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ευρωβουλή ξεκίνησε ήδη έρευνα για την εξέταση της σκανδαλώδους και λεόντιας σύμβασης που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ με την AstraZeneca.

Πρόκειται για την από 27 Αυγούστου 2020 Συμφωνία Προαγοράς (Advance Purchase Agreement –APA) που συνήψε με την AstraZeneca η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ άρα και της Ελλάδας.
Όπως προκύπτει από επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών Dolors Montserrat προς τον Νότη Μαριά στις 30 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού εξέτασε την αναφορά του που κατατέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 τελικά την χαρακτήρισε παραδεκτή, δεδομένου ότι το θέμα που θίγει εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα επί του θέματος. Επιπλέον η Αναφορά διαβιβάστηκε για τα περαιτέρω και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Αναφορών ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των καταγγελιών που εμπεριέχονται στην υπό κρίση Αναφορά του Νότη Μαριά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να λάβουν θέση επί των καταγγελλομένων. Επιπλέον στη συνέχεια σύμφωνα με τη διαδικασία, η υπό κρίση Αναφορά θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη προσεχούς δημόσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών. Στη δημόσια αυτή συνεδρίαση η οποία μάλιστα μεταδίδεται livestreaming με ταυτόχρονη διερμηνεία σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ θα κληθεί να συμμετάσχει ο Νότης Μαριάς, υπό την ιδιότητα του Αναφέροντος, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδεχόμενα οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και πιθανόν η ίδια η AstraZeneca. Σύμφωνα με τη διαδικασία ο Αναφέρων αναπτύσσει προφορικά την Αναφορά και εν συνεχεία λαμβάνουν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φορείς που θα έχουν κληθεί. Ακολουθεί η τοποθέτηση των Ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Αναφορών και η συνεδρίαση ολοκληρώνεται με δευτερολογία του Αναφέροντος και λήψη απόφασης εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών.

Εάν η Αναφορά γίνει δεκτή τότε αναμένονται σοβαρές αποφάσεις εκ μέρους των Ευρωβουλευτών με αποδέκτες τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την ελληνική κυβέρνηση που θα κληθούν να άρουν τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ. Επιπλέον δεν αποκλείεται το θέμα να έρθει και για συζήτηση και έκδοση Ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Αναφορά καταγγέλλεται ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση είχαν συνάψει με την AstraZeneca λεόντειες και σκανδαλώδεις ρήτρες αποκλεισμού ευθύνης και αποζημίωσης υπέρ της AstraZeneca για το κορονοεμβόλιο. Επίσης επισημαίνεται ότι οι ρήτρες αυτές που συμφωνήθηκαν με την AstraZeneca είναι παράνομες. Μάλιστα μέγα σκάνδαλο αποτελεί η παραίτηση ΕΕ, Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ ακόμη και από τις εγγυήσεις της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ για τα εμβόλια.

Το ζήτημα της χορήγησης απαλλαγής από κάθε ευθύνη της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της κατά του COVID-19 στους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που  εμβολιάσθηκαν εγείρει κεφαλαιώδη πολιτικά, ηθικά και νομικά ζητήματα κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ και ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία στους πολίτες των κρατών μελών που εμβολιάστηκαν καθώς διερωτώνται εύλογα για ποιο λόγο χορηγήθηκε απαλλαγή ευθύνης στην AstraZeneca ως παραγωγό του εμβολίου της παρότι είναι γνωστό ότι η ευθύνη του παραγωγού εμβολίου και οι συναφείς αστικές κυρώσεις προβλέπονται από την Οδηγία 85/374/ΕΟΚ.
Πολύ δε περισσότερο καθώς τόσο ο Νότης Μαριάς όσο και η σύζυγός του έχουν επίσης πλήρως εμβολιασθεί με εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19. Και το ζήτημα αυτό μάλιστα ήταν από τα σημεία τα οποία επισήμαναν με ιδιαίτερη έμφαση όλα τα παραπάνω σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο σε σχέση με την υπό κρίση Αναφορά του Νότη Μαριά.
Τέλος να σημειωθεί ότι για το ζήτημα της νομικής ασυλίας των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου έχει κατατεθεί από άλλους πολίτες επίσης Αναφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Καναδά αλλά και στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook