Μυστική εισήγηση για το Μεταναστευτικό με σημείο αιχμής τις ροές των Αφγανών προσφύγων βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Εισήγηση – «βόμβα» για πιθανή έλευση έως και δύο εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια του πρωθυπουργού.

Η έκθεση προβλέπει έκρηξη του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, ενώ εκφράζονται φόβοι για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου», η εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ ολίγων εβδομάδων για το Μεταναστευτικό.

Στην εισήγηση αυτή, η οποία καταχωρήθηκε ως «top secret», γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες, και αφού οι Ταλιμπάν εδραιωθούν στην εξουσία.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη, θα φτάσουν περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες οι οποίοι θα αναγκαστούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», πρόκειται κυρίως για οικογένειες αλλά και για Αφγανούς που είτε συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς είτε φοβούνται για την επόμενη ημέρα στη χώρα τους. Και ειδικά για τον εμφύλιο που κάποιοι εκτιμούν ότι βρίσκεται προ των πυλών με Ταλιμπάν και μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS-Κ) να ετοιμάζονται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το κακό σενάριο, ωστόσο, διπλασιάζει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς τα δυτικά.

Στην εισήγηση αναφέρεται πρόβλεψη για «έκρηξη» του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, προς τα τέλη της χρονιάς, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα.

Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων, θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή από τον Εβρο. Η περιοχή αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις, ανάλογες της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν εκτιμάται να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, κανείς δεν θα απέκλειε ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, τονίζει το δημοσίευμα.

Στην κυβέρνηση επίσης παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο.
Συγκεκριμένα, έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα, με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή γιατί ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα, αναφέρουν τα «ΝΕΑ».

Το ίδιο σκηνικό φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να πιέσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook