Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Έντονο διάβημα της Αθήνας – Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, καθώς εξέδωσε νέα Navtex ως απάντηση στην ελληνική για συνέχιση των ερευνών βορειανατολικά της Κρήτης.
Για απαράδεκτη στάση της Τουρκίας κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex προχωρά η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή
τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 18, 2021
Η κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις των 9 ηγετών της EUMED9 στην Αθήνα, που κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά.
Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).
Το ζήτημα κοινοποιήθηκε λόγω ελληνικής NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και αντι-NAVTEX εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Πρόκειται για την επί του πρακτέου υλοποίηση της «Ναυτικής Στρατηγικής» του απόστρατου, πλέον, υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος και σημείωνε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλίνει της άποψης ότι στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά διαθέτουν έξι μίλια χωρικών υδάτων και ουδεμία άλλη θαλάσσια ζώνη (προφανώς ούτε υφαλοκρηπίδα).
Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, το αδιέξοδο σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου η Άγκυρα.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Κάποιοι την παρέσυραν, δεν ξέρω που βρήκε το μαχαίρι, λέει η μητέρα της 16χρονης που μαχαίρωσε μαθήτρια σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)
- Το Λαϊκό Λαχείο στον ρυθμό των Χριστουγέννων: Μοιράζει μέχρι και 1.000.000 ευρώ στην ειδική κλήρωση της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου
- «Σβήσε το όχημα, κάτω, τα χέρια στο ταμπλώ» – Καρέ –καρέ η επεισοδιακή σύλληψη του 16χρονου γιού του Μιχάλη Κατρίνη μετά από καταδίωξη στο Χαλάνδρι (βίντεο)
- ΕΡΤnews: «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά – Καλεσμένοι ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης – Τετάρτη 17.12.2025
- H AlterEgoMedia εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της Ειρήνης Μαρινάκη
- Νίκος Πλακιάς: Ειρωνική ανάρτηση για τη Μαρία Καρυστιανού μετά τις δηλώσεις για νέο κόμμα
- “Οι ενέργειές της δεν μας εκφράζουν, δεν μας αφορά η πολιτική”, λένε συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και διαχωρίζουν τη θέση τους από την Μαρία Καρυστιανού (βίντεο)
- Η Σοφία Μουτίδου καταγγέλλει διασυρμό στα κανάλια μετά τον τσακωμό της με τον Αχ.Μπέο (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook