Σε κρίση οι σχέσεις Ελπιδοφόρου με Λευκωσία και Αθήνα μετά την παρουσία του στη φιέστα για το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη.

Σοβαρά θέματα εγείρονται στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο από την παρουσία του Ελπιδοφόρου σε φιέστα για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη που οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να αποφύγει το ραντεβού.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Μετά τον Κύπριο Πρόεδρο που ακύρωσε την συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, (ο οποίος αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών), αναμένεται να ακυρώσει επίσης την συνάντηση του με τον Ελπιδοφόρο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, που θα στεγάζει τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Εμινέ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως επίσης και ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook