Διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία στο βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας , το Κυπριακό αλλά και την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια, είπε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι ο μόνος τρόπος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Ζούμε διαρκώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, πάντα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί: «Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία» υπογράμμισε στο σημείο αυτό. «Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» επισήμανε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στα Βαρώσια. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στασιμότητα στη διευθέτηση του Κυπραικού ζητήματος, τονίζοντας την πάγια θέση της Αθήνας: «Λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών» ξεκαθάρισε.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της» τόνισε ακόμη.

Bαρύ το  τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε «η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα».

«Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook