Οι Τούρκοι μπλοκάρουν τον πλου του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo στην Κύπρο με στρατιωτική άσκηση.

Νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων , αυτή τη φορά στην Κύπρο.

Με NAVTEX της η Άγκυρα , δεσμεύει περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτική άσκηση!

Η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και οι έρευνες του πλοίου Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει … νευρική κρίση στην Τουρκία και την Κυριακή (03.10.2021) αποφάσισε να να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX.

Η εισβολή της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή, μπλοκάρει τις έρευνες του Nautical Geo, γεγονός που αναμένεται να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Έχει ίσως κάποια σημασία ότι η Τουρκία εκδίδει την NAVTEX όχι για κάποιες «έρευνες», αλλά για «ασκήσεις», κάτι που ίσως προαναγγέλλει την προσέγγιση πολεμικών σκαφών στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος της… Βόρειας Κύπρου πήρε αντίγραφο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, τη δημοσίευσε αυτούσια και διαμαρτύρεται για τις συμμαχίες της Ελλάδας!

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή η Τουρκία είχε στείλει τα ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Nautical Geo για το οποίο εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX της η Τουρκία είναι εκείνο που είχαν παρενοχλήσει τουρκικά πλοία ανοιχτά της Κρήτης πριν από λίγες εβδομάδες.

Νίκος Δένδιας: Απαράδεκτες η τουρκικές ενέργειες 

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, περιγράφοντας την πρόσφατη παρενόχληση ερευνητικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Όπως υπενθυμίζει μάλιστα ο Νίκος Δένδιας η παρενόχληση έγινε με τον ισχυρισμό ότι το σημείο αυτό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, με επίκληση στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο.

«Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική, αλλά δυστυχώς ήταν άκρως επικίνδυνη και βεβαίως καταδικαστέα», επισημαίνει και υπενθυμίζει πως κατά την τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους έδειξε στο χάρτη το σημείο όπου έγινε η παρενόχληση του Nautical Geo.

«Όπως λένε, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις», αναφέρει. «Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook