Π.Παυλόπουλος: Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Εταίρος της «Εταιρείας Φίλων του Λαού»
Το ιστορικό Σωματείο «Εταιρεία Φίλων του Λαού» (έτος ίδρυσης το 1865) ανακήρυξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως Επίτιμο Εταίρο της.
Κατά την ευχαριστήρια αντιφώνησή του, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην άρρηκτη διαχρονική σχέση του Έθνους των Ελλήνων με την Ελευθερία. Τόνισε, ότι η σχέση των Ελλήνων με την Ελευθερία είναι – όπως αποδεικνύει η Ιστορία από την «γέννηση» του Έθνους των Ελλήνων πριν 3.000 χρόνια ως σήμερα – κυριολεκτικώς βιωματική. Με την έννοια ότι οι Έλληνες μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας.
Αυτή η βιωματική σχέση των Ελλήνων με την Ελευθερία, όπως την καταγράφει εμβληματικώς ο Ρήγας Φεραίος στον «Θούριο» – «καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» -«πυροδότησε», αλλά και προδιέγραψε ως προς την ευόδωσή της, την Εθνεγερσία του 1821.
Όπως προκύπτει απ’ όλα τα έκτοτε Συντάγματα – από τα προσωρινά Συντάγματα της Επιδαύρου (1822) και του Άστρους (1823) ως το οριστικό «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος», το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827, καθώς και από τα μεταγενέστερα Συντάγματα – η έμφαση των αντίστοιχων θεσμικών εγγυήσεων δόθηκε όχι τόσο στην Ισότητα, όπως ανακριβώς έχει υποστηριχθεί από ορισμένους, αλλά κυρίως στην Ελευθερία. Και τούτο συνέβη, πρωτίστως, αφενός μέσω των συνταγματικώς κατοχυρωμένων «θεσμικών αντιβάρων» για την αποδυνάμωση της οιασδήποτε μορφής αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας. Και, αφετέρου, μέσω των επίσης συνταγματικώς προβλεπόμενων εγγυήσεων για την κατοχύρωση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Υπό το πρίσμα αυτό, όλα τα μετά την δημιουργία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους – το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου – Συντάγματά μας καθιερώνουν τους θεσμούς της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας κατ’ εξοχήν ως «πυλώνες» εγγύησης της Ελευθερίας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 μέτρα – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για αγρότες -ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Καρυστιανού: Απόλυτη ντροπή και απαξίωση η αίθουσα του δικαστηρίου – Είμαστε στιβαγμένοι σαν σαρδέλες, δεν μπορεί να γίνει έτσι δίκη (βίντεο)
- Λάρισα: Ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών – Ένταση στην αίθουσα με συγγενείς και κατηγορούμενους – Απομακρύνθηκαν τα ΜΜΕ (βίντεο)
- Η ώρα της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών: Ξεκινά σήμερα στη Λάρισα με 36 κατηγορούμενους – Μέχρι ισόβια οι ποινές – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
- H ανακοίνωση του Star για τον γκαλερίστα Γιώργο Τσαγκαράκη
- Τραμπ: Θα μάθετε σύντομα για το τελεσίγραφο στο Ιράν, θα καταστραφούν εντελώς – IDF: Μόλις ξεκίνησε η μάχη κατά της Χεζμπολάχ – Οι απειλές των ΗΠΑ «δείχνουν απελπισία» , λέει ο Ιρανός πρόεδρος
- Λεβαδειακός – Ατρόμητος 1-0: Επιστροφή στις νίκες και αφεντικό στα πλέι οφ 5-8
- Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός 0-0: Χαμένοι και οι δύο με την ισοπαλία στο Αγρίνιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook