Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η «Η ΑΟΖ εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας»

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν αφορά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, διευκρίνισε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών, αλλά όχι στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV.
Μετά την έντονη πολιτική σύγκρουση που ξέσπασε στην Αθήνα αναφορικά με το εάν η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και την ΑΟΖ, το γαλλικό ΥΠΑΜ έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.
Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο κάνει αναφορά στο άρθρο 2 της συμφωνία λέγοντας ότι προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή ακόμη και με ένοπλα μέσα σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας ή Γαλλίας και όχι της ΑΟΖ.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στη Βουλή κατά την κύρωση της συμφωνίας και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Ολες οι Ειδήσεις
- Ελισάβετ Μουτάφη: «Απειλούσαν να με κλειδώσουν στην εκκλησία»
- Δήμητρα Αλεξανδράκη: Αρχίζει δίαιτα μετά τα …5 κιλά παραπάνω που έδειξε η ζυγαριά της! (εικόνες&video)
- Ζάππειο: Μητσοτάκης και Δένδιας στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του Έντι Ράμα
- ΔΕΗ: Νέα μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο
- Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι νόμιμες αξιώσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας ως προς τις επιπτώσεις της ναζιστικής θηριωδίας κατά την διάρκεια της κατοχής
- Βασίλης Καρράς: Η πρώτη φωτογραφία μετά την περιπέτεια της υγείας του – Χαμογελαστός και αδυνατισμένος
- Εισαγγελία Εφετών: Ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα σε βάρος του Ανδρέα Πάτση , της πρώην και νυν συζύγου
- Καραμανλής – Βουλή: Οι 5 δικλείδες ασφαλείας που δεν εφαρμόστηκαν στην τραγωδία των Τεμπών – «Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση μου περί ασφαλείας»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook