"Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, το 2021 θα είναι έτος κοινωνικής χρεοκοπίας", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

“Το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους. 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν δει μειώσεις στο εισόδημά τους, που φτάνουν μέχρι και 30%”, σημείωσε. “Αν δε δώσουμε τώρα ένα γενναίο πακέτο δημόσιας χρηματοδότησης, μακροπρόθεσμα θα το πληρώσουμε πιο ακριβά”, επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος ( πρώτο πρόγραμμα ΕΡΤ) και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: “να στηριχτούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση –να σταματήσει να αποτελεί ένα ακόμα δάνειο στις πλάτες των επιχειρηματιών- και να υπάρξει ένα σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις”.

“H κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να προχωρήσει σε αυτά και δεν αξιοποιεί τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών στην ευρωζώνη”, ανέφερε. “Πολύ απλά, η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις δημόσιες δαπάνες”, υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, “για τον ίδιο λόγο αποφεύγει να κάνει προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας”. “Την ίδια στιγμή,προωθεί ένα σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας.Είμαστε η χώρα όπου έχει νομιμοποιηθεί η απλήρωτη εργασία, είμαστε η χώρα που -εν μέσω κρίσης- καταργήθηκε οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο”. “Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πάγωσε τον πτωχευτικό νόμο, δείχνει ότι δεν αποτελεί “δεύτερη ευκαιρία”, αλλά νόμο που φέρνει χρεοκοπίες και πλειστηριασμούς”, πρόσθεσε.

Αναφερθείς στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι “η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αρθεί το καθεστώς με τις πατέντες στα εμβόλια”.

Τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την “απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ της πρότασης για άρση της πατέντας, μετά από ψήφισμα που κατέθεσε η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ψήφισμα το οποίο οι εκπρόσωποι της ΝΔ δε στήριξαν”. Ακόμα, “σε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφηκε ξεκάθαρα η στήριξη του ΠΟΥ σε αυτήν την πρόταση”, σημείωσε. “Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει καμία σχετική πρωτοβουλία”, επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ειρωνευτεί τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα με τις πατέντες”. “Είναι πραγματικά ανορθολογικό, τη στιγμή που η επιστήμη κατάφερε –με δημόσια χρηματοδότηση- να αναπτύξει αυτά τα εμβόλια, να κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατομμύρια να καταστραφούν οικονομικά, επειδή δεν αίρεται το καθεστώς της πατέντας”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε ότι “με την παρέμβαση αυτή, 20.000 παιδιά που αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται για να μπουν στο πανεπιστήμιο, δε θα μπορέσουν να μπουν”. “Η κυβέρνηση μειώνει τους εισακτέους για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια”, σημείωσε και εξήγησε ότι “η ποιότητα σπουδών δεν αποτελεί στόχο αυτής της παρέμβασης, γιατί το δίπλωμα που θα πάρουν τα παιδιά από το κολλέγιο, η κυβέρνηση το μετατρέπει σε ισότιμο με το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου”. Σχετικά με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη κάτι ανάλογο, παρά μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν”, σημειώνοντας ότι με το σχέδιο αυτό διαφωνούν “οι σύγκλητοι όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, η ΠΟΑΣΥ αλλά ακόμα και στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Φορτσάκης και ο κ. Σουφλιάς”.

Τέλος, αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ότι “πρώτιστο μέλημά μας στη σημερινή συγκυρία είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφύγουμε την κοινωνική χρεοκοπία, όχι η ενασχόληση με εκλογικά σενάρια”. “Ωστόσο, με το πρόγραμμά μας και την επαφή μας με την κοινωνία, θα είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη”, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook